Kam svet športu speje? Vyhrával(a) medzi mužmi, na paralympiáde bude súperiť so ženami!

Ešte poriadne neutíchol rozruch okolo alžírskej boxerky Imane Khelifovej a už je tu ďalšia kontroverzia! Na paralympijských hrách bude ...
  • 4Galéria
  • Zdroj: instagram @valentina_petrillo

Ešte poriadne neutíchol rozruch okolo alžírskej boxerky Imane Khelifovej a už je tu ďalšia kontroverzia! Na paralympijských hrách bude štartovať Talianka Valentina Petrillová, ktorá v minulosti získavala tituly medzi mužmi.

Fotogaléria

Veľký rozruch a kontroverziu vyvolala Imane Khelifová z Alžírska, ktorá získala zlatú medailu v boxe žien v kategórii do 66 kilogramov. Bojovníčku pritom diskvalifikovali z majstrovstiev sveta z dôvodu mužských chromozómov XY a vysokej hladine testosterónu. Napriek tomu štartovala medzi ženami na OH 2024 v Paríži a nemala konkurenciu.

Kritika prichádzala aj z Talianska, no paradoxne, práve Taliani posielajú na paralympijské hry transgender športovkyňu Valentinu Petrillovú, ktorá v minulosti štartovala medzi mužmi a získaval(a) tituly. Štartovať bude na úkor španielskej atlétky Melani Bergésovej, ktorá to berie ako krivdu a podľa portálu VOZ to považuje za diskrimináciu.

(ilustr. foto)
Obrovská tragédia: Opitý reprezentant zrazil a zabil policajta! Zobraziť článok

Tituly medzi mužmi

Valentina Petrillová je prvou oficiálne potvrdenou transgender pretekárkou, ktorá sa zúčastní paralympijských hier. Zrakovo postihnutá športovkyňa bude hájiť farby Talianska v šprintoch na 200 a 400 metrov. Ako informuje The Guardian, 50-ročná šprintérka prešla v roku 2019 zmenou pohlavia. Na minuloročných MS v para atletike získala bronz. Pred operáciou vyhrala jedenásť národných titulov v mužskej kategórii.

Španielka Melani Bergésová prišla o miesto na paralympiáde práve kvôli Petrillovej a cíti sa poškodená. "Naša španielska atlétka Melani Bergésová prišla o šancu kvalifikovať sa na paralympijské hry kvôli účasti muža: Fabrizia "Valentina" Petrilla, ktorý postúpil do finále namiesto nej. Je to nespravodlivé. To nie je ich kategória," argumentuje špecialistka na športové právo Irene Aguiarová pre portál VOZ.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk