Cibulková o Schmiedlovej: Je nepriebojná! Mohla dosiahnuť viac, nechápem jedno

Bývalá slovenská tenistka Dominika Cibulková ostro kritizuje súčasný slovenský tenis a napriek úspechu na olympiáde v Paríži určité veci ...

Bývalá slovenská tenistka Dominika Cibulková ostro kritizuje súčasný slovenský tenis a napriek úspechu na olympiáde v Paríži určité veci vyčíta aj Anne Karolíne Schmiedlovej.

Fotogaléria

Už je to takmer päť rokov, čo hrala svoj posledný súťažný zápas Dominika Cibulková. Bývalá víťazka prestížneho Turnaja majsteriek WTA napriek tomu pozorne sleduje dianie v slovenskom aj svetovom tenise. Radosť jej spravili nedávne úspechy, keď Anna Karolína Schmiedlová bojovala na olympiáde v Paríži o bronz a Renáta Jamrichová triumfovala na juniorskom Wimbledone. Napriek tomu si pred súčasným stavom slovenského tenisu nezakrýva oči a otvorene prezentovala svoj názor pre spravodajský portál STVR.

Na snímke slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová odvracia úder Igy Swiatekovej z Poľska.
Medailový sen sa rozplynul: Schmiedlová svetovú jednotku nezaskočila Zobraziť článok

Kritika slovenského tenisu

"Je mi z jeho stavu smutno. Tenis je tak veľmi populárny na Slovensku, že si zaslúži, aby sme mali tenistku konštantne aspoň v najlepšej tridsiatke či štyridsiatke," myslí si Cibulková a pomenovala aj hlavný problém, prečo na Slovensku nevyrástla zatiaľ nová Habšudová, Hantuchová či Cibulková. "Deti nemali dobré vedenie. Taktiež hráčky, ktoré boli v juniorskom veku a mali sa dostať do žien, nemali dobré vedenie a správnych trénerov. Neboli dobre nastavené a nevedeli, ako zužitkovať talent. Myslím si, že toto je ten hlavný problém. Nábory detí boli obrovské, ale niekde sa stala chyba."

Pomerne kriticky sa Cibulková vyjadrila aj na adresu krajanky Anny Karolíny Schmiedlovej, ktorá sa na olympijských hrách v Paríži dostala až do súboja o bronz, v ktorom podľahla svetovej jednotke Poľke Ige Swiatekovej. Práve Schmiedlová či Viktória Hrunčáková boli považované za možné nástupkyne Hantuchovej a Cibulkovej. Dominika si však myslí, že nedokázali naplniť svoj potenciál.

"Myslím si, že potenciál, ktorý mali, mohli využiť lepšie, ale to sa dá povedať vždy na každého. Nerada kritizujem, pretože ani ja som nemala rada, keď niekto rozdával súdy na môj tenis a život. Môj osobný názor je, že obe mohli byť lepšie a hrať lepšie. Videli sme teraz aj na Karolíne, že dokáže vzdorovať dobrým tenistkám," uviedla víťazka ôsmich turnajov vo dvojhre na okruhu WTA.

Chýbajúca priebojnosť

Schmiedlová je introvertná osobnosť, netají sa, že rada číta, maľuje. Podľa Cibulkovej jej ale chýba väčšia priebojnosť na kurtoch. "Kaja nemá špičkovú reč tela, celkovo sa s ňou na kurte trápi. Je taká nepriebojná. Je to vec, s ktorou by som jej hneď chcela pomôcť, keď ju vidím hrať," hovorí bývalá svetová štvorka a v tejto súvislosti by odporučila Schmiedlovej spoluprácu s mentálnym koučom. "Sú to rovnaké veci, ako keď sa dá trénovať bekhend alebo forhend. Rovnako sa dá trénovať aj reč tela, mentálne nastavenie, príprava a analýzy na zápas. Sú to veci, ktoré sú nadpráca. Všetky svetové hráčky ju však robia."

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová odvracia pri sieti úder Češky Barbory Krejčíkovej.
Pozrite sa, čo písali v Česku pred Schmiedlovej zápasom: Bratia, tak toto vám nevyšlo! Zobraziť článok

Podľa Cibulkovej k úspechu v svetovom tenise potrebuje mať hráčka okolo seba správny tím ľudí. Kľúčový je v tomto smere výber kvalitného trénera. Čuduje sa, prečo po konci jej aktívnej kariéry nesiahla Schmiedlová či Hrunčáková po jej koučovi Matejovi Liptákovi, ktorý je zároveň aj trénerom fedcupového tímu. "Vždy je veľmi dôležité, že najlepšie hráčky si vyberajú správny tím. Osobne som bola veľmi prekvapená, že žiadna z hráčok, ako Schmiedlová či Hrunčáková, si po mne nezobrali trénera Mateja Liptáka, ktorý je podľa mňa najlepší ženský slovenský tréner. To, že nevyužili jeho služby, je podľa mňa škoda," myslí si Cibulková.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk