Kontroverznú olympijskú víťazku v boxe vyzvala Ruska: Pošlem ťa opäť k zemi!

Vyzvala ju na súboj! Alžírska boxerka Imám Chalífová (25) je vo svojej vlasti hrdinkou. Na olympijských hrách v Paríži sa v kategórii ...
  • Zdroj: Koláž ŠČ/Northfoto, fcb

Vyzvala ju na súboj! Alžírska boxerka Imám Chalífová (25) je vo svojej vlasti hrdinkou. Na olympijských hrách v Paríži sa v kategórii do 66 kg stala olympijskou víťazkou.

FOTOGALÉRIA: Imán Chalífová

Pod piatimi kruhmi Alžírčanka, ktorú označovali za trans osobu či dokonca muža, nenašla premožiteľku a suverénne získala zlato. Jej víťazná séria sa ale už čoskoro môže pretrhnúť. Na ďalší duel ju totiž vyzvala prostredníctvom sociálnych sietí Ruska Azalija Amineová (21). Tá ju na MS v roku 2023 bolestivo knokautovala.

„Ahoj, Imán... Pamätáš sa na náš minulorčný zápas v Indii, kde so, ťa knokautovala? Som pripravená zopakovať túto chvíľu a poslať ťa k zemi ešte raz. Touto cestou by som sa ti chcela odvďačiť za všetky dievčatá, ktoré si zdolala,“ odkázala Ruska.

Filipínec Carlos Yulo získal na OH v Paríži zlato.
Zlatý Filipínec si užíva slávu: Dostal byt, letné sídlo a ešte aj TOTO má do konca života zadarmo! Zobraziť článok

Na MS n Naí Dillí kontroverznú Alžírčanku Ruska knokautovala, no rozhodcovia výhru prisúdili Chalífovej. Podľa výsledkov hormonálneho testu sa táto prehra neskôr zmenila na výsledok bez boja a Chalífová bola diskvalifikovaná.

Francúzsky futbalista Michael Olise sa zneúctil olympijskú medailu.
Francúzsky futbalista nezvládol prehru vo finále: Za nepekné gesto s medailou mu fanúšikovia naložili Zobraziť článok

Pod paľbou kritikov

Alžírčanka získala zlatú medailu v ženskej kategórii do 66 kg, pre svoje mužské črty však počas olympijského turnaja čelila kritike neprajníkov. Tí ju verejne a pod rúškom anonymity masovo aj na sociálnych sieťach kritizovali za to, že súťažila v ženskej kategórii.

Imán dostala povolenie súťažiť na olympijskom turnaji v Paríži, a to aj napriek tomu, že podľa Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) neprešla testom spôsobilosti pohlavia. Žalobu podala športovkyňa na špeciálne oddelenie parížskej prokuratúry, ktoré sa zaoberá bojom proti nenávistným prejavom v online priestore.

„Ako dôvod uvádzame kybernetické obťažovanie zamerané proti Chalífovej. Ide o mizogýnnu, rasistickú a sexistickú kampaň voči mojej klientke," uviedol Chalífovej právny zástupca Nabil Boudi.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk