Medailovým kráľom olympiády sa stal domáci reprezentant: Stále si neuvedomuje, čo dokázal

Splnený sen. Léon Marchand (22) získal v bazéne pred domácim publikom na OH 2024 celkovo päť medailí, z toho štyri zlaté. Stal sa tak ...
  • Zdroj: Northfoto

Splnený sen. Léon Marchand (22) získal v bazéne pred domácim publikom na OH 2024 celkovo päť medailí, z toho štyri zlaté. Stal sa tak kráľom olympiády a zároveň iba štvrtým plavcom, ktorý na jedných hrách ovládol štyri disciplíny.

FOTOGALÉRIA: Léon Marchand

Napriek výnimočnému úspechu sa ale porovnaniu s legendami Michaelom Phelpsom, Markom Spitzom a Kristin Ottovou bránil. „Pre mňa je úplne šialené pripustiť, že som dosiahol podobnú vec ako najväčšie osobnosti plaveckej histórie,“ prehlásil úprimne Marchand, ktorý ovládol polohové preteky na 200 i 400 metrov a ďalšie najcennejšie kovy pridal na motýlkarskej a prsiarskej dvestovke. Piata medaila bola bronzová zo štafety.

„Aj vďaka fanúšikom som mal v sebe množstvo energie a zaplával štyri magické preteky," pokračoval hrdý Francúz.

Jeho prípravu má na starosti dobre známy americký tréner Bob Bowman, ktorého rukami prešiel tiež spomínaný Phelps. „Majú spoločný výnimočný štýl plávania aj to, že ich výkon sa s rastúcim tlakom ešte zlepšuje,“ prirovnal skúsený tréner Marchanda k majiteľovi 23 zlatých olympijských medailí.

Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu OH v Paríži.
Kritika v priamom prenose! Komentátori STVR to po neúspechu Slovenska na OH nevydržali: Raz to muselo prasknúť Zobraziť článok

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk