Ministra športu Dušana Keketiho ml. výsledky na olympiáde neuspokojili: Dobehli nás chyby minulosti! Čo chystáme po fiasku na OH?

Slovensko má za sebou svoju najhoršiu letnú olympiádu v dejinách! Kvalifikovalo sa na ňu iba 28 športovcov, čo je jasne najmenej v histórii. ...
  • Zdroj: TASR

Slovensko má za sebou svoju najhoršiu letnú olympiádu v dejinách! Kvalifikovalo sa na ňu iba 28 športovcov, čo je jasne najmenej v histórii. Na parížskych hrách sme navyše získali iba jednu bronzovú medailu vďaka vodnému slalomárovi Matejovi Beňušovi (36).

FOTOGALÉRIA: OH 2024

Po rokoch skromných úspechov je to biedna bilancia, pričom podobne to vníma aj minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi ml. (48). Ním vedený rezort funguje len od februára, ale už musí riešiť vážnu otázku, ako pomôcť nášmu športu, ktorý na silnú medzinárodnú konkurenciu nestačí. 

Predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) neboli pri hodnotení nášho vystúpenia priamo v Paríži kritickí, skôr len smutní. Naproti tomu šéf športového rezortu bol pre Nový Čas oveľa ráznejší:

„Výsledky olympiády v Paríži môžeme označiť za neuspokojivé, napriek tomu, že slovenskí športovci na olympijských hrách v Paríži predviedli viacero obdivuhodných výkonov.“

Štartovacia čiara

Minister však vníma tento stav ako štartovaciu čiaru: „Dlhé roky bol šport zanedbávaný, práca s mládežou nebola systémová, vzdelávaniu trénerov sa nevenovala dostatočná pozornosť. Zanedbávali sa športoviská a nových sa budovalo veľmi málo. Šport bol navyše podfinancovaný až do zmien, ktoré priniesol zákon o športe. Dnes však vidíme, že ani ten nie je stopercentný a po­trebuje novelizovať,“ zhodnotil neradostný stav nášho športu.

Kanaďan Philip Kim sa tešil zo zlatej medaily.
Breaking čelí kritike: Na olympiádu nepatrí, neslávne vystúpenie má už aj paródiu! Zobraziť článok

Ako ďalej uviedol, všetky problémy, na ktoré poukazujú odborníci, športová obec, vrcholoví športovci aj rodičia detí, vnímajú: „Aj preto trvala SNS na zriadení nového ministerstva, ktoré by šport malo ako jednu z hlavných činností a nie ako oblasť, ktorá je na okraji, ako to bolo v minulosti,“ vrátil sa k vzniku rezortu, ktorý začal svoju činnosť len 1. februára 2024, pričom OH v Paríži boli jeho prvým veľkým multišportovým podujatím.

Systémová podpora

SOŠV si chce sadnúť s Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR za stôl spolu s jednotlivými zväzmi a ešte na jeseň hľadať východiská, ako sa pripraviť nielen na OH v Los Angeles 2028, ale aj smerom k Brisbane 2032. „Krátkodobé riešenia nie sú úplne tie, ktoré by nám pomohli. Potrebujeme hľadať riešenie v dlhodobom horizonte. Nehovoriac o tom, v akom stave sú na Slovensku zimné športy,“ povedal generálny sekretár SOŠV Jozef Liba pri hodnotení nášho vystúpenia v Pa­ríži.

Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu OH v Paríži.
Kritika v priamom prenose! Komentátori STVR to po neúspechu Slovenska na OH nevydržali: Raz to muselo prasknúť Zobraziť článok

Aké opatrenia ministerstvo chystá, aby sa neúspech z Paríža neopakoval? „Chceme sa bližšie pozrieť na vrcholový šport, či správne bežia tréningové procesy, ale aj či máme dostatok kvalifikovaných trénerov. Potrebujeme vytvoriť systémovú podporu, základňu pre budúci vrcholový šport, zamerať sa aj na tzv. šport pre všetkých. Je pre nás dôležité sústrediť sa na mládež, ale tiež na prípravu a odborný rozvoj trénerov,“ prezradil Keketi. Analyzujú už modely fungovania v Poľsku, Česku, Maďarsku, Slovinsku, ako aj inovatívne prístupy a prácu s dátami v Holandsku.

Investície

Aktuálne ide podľa ministra do rozvoja športovej infraštruktúry trojnásobný objem peňazí, ako to bolo doteraz. „Investujeme do prerábok existujúcich športovísk a budovania nových po celom Slovensku. Tento rok bolo podporených 73 projektov v regiónoch v celkovej výške 35,4 milióna eur. V roku 2024 sme podporili už 19 významných športových podujatí, ktoré sa konajú na Slovensku, v rôznych disciplínach v celkovej sume takmer 1,7 milióna eur,“ pripojil a pridal aj ďalšiu oblasť: „Musíme zistiť, prečo deti necvičia. Prečo je tak málo telesnej výchovy na školách, resp. prečo sa jej deti vyhýbajú,“ dodal Keketi, ktorého otec Dušan (73) je bývalý futbalový brankár a československý reprezentant.

Na čo si posvietia?

kvalitu tréningových procesov

úroveň a počet dobrých trénerov

nedostatky v cvičení na školách

Chystané opatrenia

zavedenie tzv. športu pre všetkých

orientácia na mládež

príprava a odborný rozvoj trénerov

zvýšené investície do infraštruktúry

zvýšená podpora vrcholných podujatí

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk