Kritika v priamom prenose! Komentátori STVR to po neúspechu Slovenska na OH nevydržali: Raz to muselo prasknúť

Fiasko. Aj tak by sa dala nazvať olympiáda v Paríži z pohľadu slovenského športu. Historicky najmenej početná výprava a historicky najmenej ...

Fiasko. Aj tak by sa dala nazvať olympiáda v Paríži z pohľadu slovenského športu. Historicky najmenej početná výprava a historicky najmenej úspešná. Niet divu, že komentátori STVR to už nevydržali a slovenskému športu poriadne naložili v priamom prenose.

Fotogaléria

Olympijské hry v Paríži budú čiernou škvrnou v histórii slovenského športu. Dôvod je jednoduchý. Reprezentovala nás najmenšia výprava v histórii (len 28 športovcov) a získali sme len jedinú medailu, bronz zásluhou kanoistu Mateja Beňuša. Najhoršia letná olympiáda v ére samostatného Slovenska z výsledkového hľadiska. Niet preto divu, že komentátori STVR si neodpustili verejnú kritiku slovenského športu v priamom prenose.

Holandský reprezentant v pozemnom hokeji Duco Telgenkamp.
Do holandského reprezentanta sa pustili aj vlastní fanúšikovia: Totálne zosmiešnil brankára súpera Zobraziť článok

Tvrdá kritika

"Najmenšia účasť, najhoršia bilancia, samozrejme bola tam smola v podobe troch štvrtých miest. Je to reálny obraz nášho športu. Taký obraz, ktorý sa nedostane do Louvru, pretože nie je namaľovaný peknými farbami. Nie je ani drahý, ani lákavý pre divákov. Nemôžeme všetko merať medailami a ani to nechceme, ale je to vizitka športu. Ale nielen športu, dalo by sa povedať, že  celej spoločnosti. Máme problémy v zdravotníctve, kultúre, športe, v ekonomike, vo financiách. Prečo by mal byť šport výnimkou?Je to aj problému systému športu a telesnej výchovy, ktorý roky ostal kdesi v závese a raz to muselo prasknúť. Škoda, že to bolo práve v Paríži na olympijských hrách," hodnotil komentátor Stano Ščepán.

Na jeho kritické slová nadviazal aj Alfonz Juck: "Treba dodať aj to, že celý svet sa zlepšuje, vidíme úžasnú globalizáciu. Množstvo krajín, ktoré ani zďaleka nedosahujú ekonomickú úroveň Slovenska získava viac medailí. Jednoducho, nesmieme zaspať, vývoj ide rýchlo. Treba doceniť trénerov, ktorí dennodene trávia množstvo času a ich ohodnotenie nie je zodpovedajúce."

Pri porovnaní s geografickými susedmi Slovákov bolia oči. Maďarsko získalo na olympijských hrách v Paríži skvelých 19 cenných kovov, Poľsko nazbieralo 9 medailí, Česko a Rakúsko malo na konte po 5 medailí. Je evidentné, že koncept fungovania slovenského športu nefunguje optimálne a olympiáda v Paríži nám vystavila zrkadlo.

Výraznejšia podpora pre najlepších

"Nechceme odsudzovať našich športovcov. Mnohí z nich prišli na OH s tým najlepším úmyslom. Odprezentovať všetko čo natrénovali, všetko čo dokázali v doterajšej kariére, zúročiť v rozhodujúcej chvíli. Nie vždy sa to podarí. Ale to, že ich je tak málo, že tých príležitostí siahať na olympijské medaily je minimálne, to je problém spomínaného systému," pokračoval v kritike Ščepán.

Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu OH v Paríži.
Tragický pohľad na medailovú tabuľku OH: Aha, v akej spoločnosti sme sa ocitli! A takto sa darilo našim susedom Zobraziť článok

Juck ako jedno z riešení vidí zvýšenie podpory pre športy a športovcov, ktorí majú najväčšiu šancu preraziť na svetovej úrovni. "Nebojme sa výrazne podporovať tých, ktorí sa ukazujú že by mohli v tom náročnom celosvetovom meradle uspieť. Berme si príklad z krajín, ktoré výrazne podporujú tie športy, kde sa im darí. A tie zvyšné len z pohľadu istej základnej podpory. Lebo inak neuspejeme. Ak budeme príliš rozkošateno podporovať všetky športy, tie úspechy sa nedostavia."

{{ poll.title }}

{{ question.text }}
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk