Slovensko dopadlo na OH najhoršie v histórii, osobnosti tnú do živého: Máme v športe bordel a príživníkov!

Nielen suverénne najmenšia, čo sme vedeli už pred hrami v Paríži, ale aj najmenej úspešná, taká je slovenská výprava na týchto OH.

Nielen suverénne najmenšia, čo sme vedeli už pred hrami v Paríži, ale aj najmenej úspešná, taká je slovenská výprava na týchto OH.

Fotogaléria

Veľmi podobne to vidí aj Peter Hochschorner st. (72), ktorých vychoval zo synov dvojičiek Pavla a Petra trojnásobných olympijských víťazov. „Financovanie je nedostačujúce azda všade, kam sa len pozrieme. Jednotlivé zväzy sú podfinancované. Najmä nosné športy, ako atletika, futbal, hokej a vodné športy. Infraštruktúra je nedostačujúca. Stačí sa pozrieť na štadióny, ktorých je málo a tie ktoré sú, tak mnoho z nich je v zlom stave. Chýbajú tréningové plochy. Desiatky štadiónov sa zrušilo a mladí športovci sa nemajú kde pripravovať,“ konštatoval.

Negatívne zásahy

Chmelár tvrdí, že za jeho éry, keď sa získavali medaily, tak sa pracovalo lepšie s talentami a boli kvalitné športové gymnáziá v každom kraji. „Nedávna minulosť športu na Slovensku je predovšetkým poznačená katastrofálnymi zásahmi štátu do športovej komunity. To, čo sa urobilo za posledných desať rokov zo strany štátu, bolo všetko negatívne,“ pripojil.

Hochschorner vidí chybu aj vo zväzoch. „Problémom je aj to, že niektorí ľudia so širokými lakťami sa priživujú niekoľko desiatok rokov na úspechoch z minulosti. Bez toho, aby šport u nás posúvali. Skôr ho dlhé roky ťahajú ku dnu. Aj ten malý balík, čo sa rozdeľuje, tak sa neefektívne rozoberá. Čo máme potom očakávať? Sú tu nekompetentní tréneri, funkcionári, tímlídri a tak ďalej. V každej športovej sfére ich nájdeme viacero,“ zaťal úspešný tréner do živého.

(Ne)podpora mládeže

Ani podľa Chmelára sa nemôžeme vyhovárať len na to, že je málo peňazí. „Na Slovensku je v športe predovšetkým málo metodiky, vedy, medicíny. Chýbajú nám športoviská, tréneri, dobré súťaže a z toho plynie slabá motivácia pre mladších športovcov,“ dodal.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk