Tvrdé slová Grigara o kanoistike na Slovensku: Ignorujeme trendy a svet nám uteká!

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar obsadil celkové 6. miesto v kajak krose na olympijských hrách.
  • Zdroj: spo

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar obsadil celkové 6. miesto v kajak krose na olympijských hrách.

FOTOGALÉRIA: Jakub Grigar - kajak kros

V pondelkovom "malom" finále na kanáli vo Vaires-sur-Marne skončil na druhej priečke za Švajčiarom Martinom Dougoudom.

Vo "veľkom" finále triumfoval Novozélanďan Finn Butcher pred Britom Josephom Clarkom a Nemcom Noahom Heggem. „Budem sa na to pozerať trošku s úsmevom, pretože to nebolo čisto len o výkonoch, ale bolo tam aj trošku šťastia. Myslím si však, že keď pozriem na túto disciplínu ako takú, tak to šťastie je tam obrovská veličina a vždy je to potrebné. Som rád, že to vydalo na šieste miesto a že som získal ďalšie skúsenosti,“ zhodnotil Grigar svoje pôsobenie v disciplíne kajak kros.

Keďže ide o kontaktný šport, slovenský vodný slalomár si zo svojich jázd odniesol okrem dobrého pocitu aj početné šrámy. „Kajak kros je veľmi fyzicky náročný a tie kontakty tam cítiť. V tomto momente ma bolí jedna aj druhá ruka a k tomu to rameno a som celý doudieraný,“ posťažoval sa.

Grigar v pondelok absolvoval tri jazdy. Vo štvrťfinále mal šťastie, keď postúpil napriek tomu, že cieľ preťal až ako tretí. Pôvodný víťaz Manuel Ochoa totiž spravil chybu na poslednej ôsmej bránke a prepadol sa na štvrté miesto. Grigar sa v úvode dostal na čelo, no potom ho na prvej bránke súperi vytlačili a prepadol sa dozadu, kde bojoval s Čechom Jiřím Prskavcom.

Francúzsko chce, aby bola olympiáda dokonalá.
Otrasná vizitka pre Francúzov: Kanaďan sa po opustení rieky 10-krát povracal! Zobraziť článok

Ochoa s Clarkom im ušli a mali veľký náskok. Cieľ preťal ako prvý Španiel. Prskavec záver vypustil, keďže videl, že sa už neposunie na prvé dve miesta. Tretí tak skončil Grigar a hneď po prejazde cieľom sa dozvedel, že rozhodcovia neuznali Ochoovi korektné absolvovanie poslednej ôsmej bránky a skončil tak posledný.

„Bolo to pre mňa trošku nečakané, pretože obaja chalani na prvých pozíciách mali veľmi veľa miesta, mohli si ísť svoju jazdu a postúpili by. Ochoa to však očividne nevyužil a spravil nejakú chybu, ktorá ma dostala na druhé miesto,“ opísal 27-ročný Slovák kurióznu situáciu.

 Grigara s Clarkom doplnili v prvom semifinále Finn Butcher z Nového Zélandu a Poliak Mateusz Polaczyk. Britský pretekár sa hneď po štarte dostal na čelo a išiel si suverénne pre postup do finále. Za ním odskočil Butcher a Grigar s Polaczykom ich už nedokázali dobehnúť. „Už na štarte kajak krosu som to nebral na ľahkú váhu a chcel som podávať tie najlepšie výkony. Keď som videl, že postupne postupujem ďalej, tak som samozrejme chcel bojovať o medaily, no na to v tejto disciplíne nemám dostatok skúseností. Som tak veľmi spokojný aj so 6. miestom.“

Kajak kros pravdepodobne ostane v olympijskom programe aj naďalej. Čo tak podľa Jakuba Grigara treba spraviť, aby sme sa na Slovensku v tomto športe posunuli? 

Legendárny český futbalista a reprezentačný obranca Zdeněk Prokeš si mal siahnuť na život.
Hrozná smrť bývalého českého futbalistu: Spáchal samovraždu! Smutné detaily Zobraziť článok

„Bude to možno znieť trošku tvrdo, ale musíme začať trochu akceptovať realitu. Často sa nám stáva, že vyjde nejaká nová disciplína, vidíme, že sa to posúva ďalej a ignorujeme to, nechytáme sa trendov a nepracujeme na tom úplne od začiatku. Potom si zrazu uvedomíme, že sa tá disciplína dostala na olympijské hry a svet nám medzitým ušiel,“ vysvetlil Grigar potrebné zmeny.

Jeho hlavnou disciplínou je však vodný slalom, v ktorom na tohtoročných olympijských hrách obsadil skvelú 6. priečku. Svoje doterajšie výsledky však neprekonal, keďže v Riu 2016 obsadil 5. miesto a v Tokiu 2020 získal striebornú medailu. „Myslím si, že s odstupom času sa na to budem pozerať pozitívne, no v tomto momente som jednoducho pretekár, ktorý sa pripravuje s tým, že sa pozerá na tie najvyššie pozície a chcem robiť všetko najlepšie ako viem, aby som sa dostal hore. Preto keď minimálne nepodám výkon, s ktorým by som mohol byť spokojný, tak ma to veľmi mrzí.

V roku 2028 bude dejiskom letných olympijských hier Los Angels, pričom hlavné pôsobisko vodných slalomárov sa bude nachádzať v Oklahome. „Myslím si, že moje myšlienky tam už smerujú, pretože by som si chcel veľmi napraviť tento "neúspech," keďže som si chcel splniť sen o zlatej medaile. Budem sa snažiť čo najviac pripravovať na to, aby som sa v Los Angels vôbec predstavil a aby som potom prípadne zabojoval o medaily,“ dodal na záver.

Francúzsky skokan Anthony Ammirati počas olympijskej kvalifikácii v Paríži.
Francúzsky skokan valcuje internet: Video, ako zhodil latku prirodzením, trhá rekordy Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk