MOV sa zastal boxerky Chalífovej: Vlani ju na MS diskvalifikovali neprávom!

Spor okolo kontroverznej alžískej boxerky Imán Chálifovej neutícha! Medzinárodný olympijský výbor (MOV) argumentuje, že minulý rok na ...
  • Zdroj: Northfoto

Spor okolo kontroverznej alžískej boxerky Imán Chálifovej neutícha! Medzinárodný olympijský výbor (MOV) argumentuje, že minulý rok na MS bola diskvalifikovaná svojvoľne a neprávom.

FOTOGALÉRIA: Imane Khelifová

Zdolaní semifinalisti si v olympijskom boxerskom turnaji automaticky odnášajú bronzové medaily, práve preto má Chalífová medailu už teraz istú. Vicemajsterka sveta z roku 2022 Chalífová a dvojnásobná svetová šampiónka Lin Jü-tching z Taiwanu sú v posledných dňoch v centre debaty v otázke pohlavia, ktorá sa rozprúdila v médiách a na sociálnych sieťach.

Obe boxerky boli diskvalifikované z MS 2023, pretože nesplnili pravidlá Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA), ktorá neumožňuje športovkyniam s mužskými XY chromozómami súťažiť so ženami. Podľa regúl MOV však obe boxerky na olympijských hrách štartovať môžu.

Imán Chálifová v prvom kole zdolala Angelu Cariniovú.
Nečakaná dohra kontroverzného olympijského súboja: K zásahu sa odhodlala boxerská asociácia Zobraziť článok

Otec predložil dokumenty

MOV uviedol, že minuloročné rozhodnutie IBA o diskvalifikácii boxeriek bolo svojvoľné a je hlavnou príčinou rozruchu, pre ktorý sa k prípadu kriticky vyjadrili aj spisovateľka J. K. Rowlingová či miliardár Elon Musk. Naopak, dcéry sa zastal otec - ukázal jej pas, fotografie z detstva a potvrdil, že vždy bola, je aj bude ženou.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk