Hádky o pohlaví! Tieto boxerky môžu rodiť deti: Aký je problém v ringu?

Obrovská polemika, ktorá má len zlé a horšie riešenia... Prípad pästiarky Imán Chalífovej (25) rozbúril hladinu vášní, pričom ide viac ...
  • 8Galéria
  • Zdroj: koláž ŠČ (foto: NORTHFOTO)

Obrovská polemika, ktorá má len zlé a horšie riešenia... Prípad pästiarky Imán Chalífovej (25) rozbúril hladinu vášní, pričom ide viac o biologický, ako o športový spor.

Fotogaléria

Problémový testosterón

Imán podobne ako iné ženy vrátane športovkýň trpí tzv. hyperandrogenizmom. Jej telo tvorí a spracováva testosterón, ktorý je inak výhradou mužského pokolenia. Ide teda o formu intersexuality, keď je žena s niektorými danosťami muža. Aj v minulosti - ešte pred zavedením testov DNA v športe - sa podobné situácie vyskytovali, ale neriešili, takže ostali len v rovine podozrení.

„Najprísnejšie regulované pravidlá sú v atletike, kde sa účasť jednotlivých pohlaví v súťažiach posudzuje nielen na základe vonkajších pohlavných znakov, ale aj podľa výšky hodnôt prítomnosti testosterónu, prípadne aj iných mužských či ženských hormónov v tele. Ak takúto mimoriadnu okolnosť dovolí organizátor podujatia, je to v poriadku. Osobne som však toho názoru, že by sa v takýchto prípadoch malo postupovať, ako napríklad pri atletike, kde môžu ženy so zvýšenými hodnotami testosterónu súťažiť iba navzájom,“ povedal pre Šport24.sk prezident Slovenskej antidopingovej akadémie Miroslav Motyčík.

Späť
Odporúčame z TIVI.sk