Slovensko skladá čo najsilnejší tím na kvalifikáciu ZOH: O hráčoch z KHL má rozhodnúť anketa?!

Už od 29. augusta čaká na našu hokejovú reprezentáciu kvalifikačný turnaj o postup na ZOH 2026, ktorý je veľmi dôležitý pre budúcnosť. ...
  • Zdroj: TASR

Už od 29. augusta čaká na našu hokejovú reprezentáciu kvalifikačný turnaj o postup na ZOH 2026, ktorý je veľmi dôležitý pre budúcnosť. Aj pre sponzorov je totiž kľúčové, či budeme na olympiáde. Slovensko tak potrebuje zložiť najsilnejší možný tím, čo opäť otvára otázku o hráčoch z KHL, ktorí by výrazne pomohli. Konečný verdikt o nich padne čoskoro, pričom kľúčová má byť anketa.

Ak chce Slovensko obhájiť bronz z Pekingu 2022, musí sa najprv na zimnú olympiádu kvalifikovať. V Bratislave nás už čoskoro čakajú na turnaji tri kvalifikačné zápasy (Rakúsko, Maďarsko, Kazach­stan), ktoré treba zvládnuť, keďže miestenku hneď získa iba víťaz. Ak nebude hrať v Miláne 2026 Rusko, šancu bude mať aj najlepší z druhých miest.

FOTOGALÉRIA: O hráčoch z KHL mározhodnúť anketa?!

Názor klubov

V tejto chvíli je otázny nielen počet hráčov z NHL, ale aj to, či budú k dispozícii hokejisti z KHL. O ich osude by mohla rozhodnúť anketa. Všetky kluby spadajúce pod slovenský hokej dostali v týchto dňoch otázku, či súhlasia so štartom hráčov KHL v olympijskej kvalifikácii, alebo nie. Niektoré sa však už vyjadrili, že hlasovať nebudú, nech si vraj rozhodne výkonný výbor sám...

Generálny sekretár zväzu Miroslav Lažo (46) to vysvetlil tak, že ide iba o vyjadrenie názoru jednotlivých klubov v ankete, ktorej výsledok zväz vezme na vedomie. „Má to byť informácia o tom, aký postoj majú k danej téme kluby. SZĽH je občianske združenie a všetky kluby sú jeho zástupcami. Na kongrese prišiel takýto podnet od prezidenta HKM Zvolen Dušana Mráza a nám sa zapáčil. Ide predovšetkým o to, aby sa všetky kluby k tejto téme jednoznačne vyjadrili,“ ozrejmil pre Šport24.sk.

Definitívny verdikt padne v najbližších dňoch na pôde Výkonného výboru SZĽH. V ňom sú okrem Laža a Mráza aj Miroslav Šatan, Richard Pavlikovský, Miroslav Dráb, Jozef Kužma, Miroslav Lipovský, Branislav Semančík a František Skladaný.

Ako s NHL?

V najbližších dňoch bude známy aj počet hráčov z NHL, ktorých uvoľnia ich kluby. „Už po májových MS v Česku sme začali aktívne pracovať na tom, aby sme na olympijskej kvalifikácii mali k dispozícii najsilnejší možný tím vrátane hráčov NHL. Posledná olympijská kvalifikácia odštartovala našu cestu k bronzovej medaile. Veríme, že aj teraz si naši hráči vybojujú miestenku na ZOH v Miláne,“ povedal šéf slovenského hokeja Šatan.

Slovenský hokejový brankár Adam Húska bude po dvoch sezónach meniť dres. 
Slovenský brankár odmietol predĺženie zmluvy v KHL: Šušká sa o návrate do NHL! Zobraziť článok

Slováci v KHL

Brankári:

Patrik Rybár (30) Spartak Moskva

Adam Húska (27) bez zmluvy

Obrancovia:

Michal Čajkovský (32) Spartak Moskva

Martin Gernát (31) Jaroslavľ

Mislav Rosandič (29) bez zmluvy

Christián Jaroš (28) CSKA Moskva

Mário Grman (27) Vladivostok

Útočníci:

Tomáš Jurčo (31) Červená hviezda Kunlun

Michal Krištof (30) Soči

Adam Liška (24) Čerepovec

Adam Ružička (25) Spartak Moskva

Slovenský hokejový útočník Tomáš Jurčo.
V KHL pokračuje ďalší Slovák: Skúsený útočník prestupuje do tohto klubu! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk