TOTO Matej Beňuš vôbec nečakal: Mintálová si všimla dotyk až z videa

Slovenský kanoista Matej Beňuš priznal, že po prvej sobotnej rozjazde C1 na OH v Paríži si nemyslel, že jeho výkon bude stačiť na postup. ...

Slovenský kanoista Matej Beňuš priznal, že po prvej sobotnej rozjazde C1 na OH v Paríži si nemyslel, že jeho výkon bude stačiť na postup. Svoj čas vylepšil na druhý pokus a nakoniec išiel do semifinále z jedenásteho miesta.

Fotogaléria

Teoreticky by mu na najlepšie šestnástku však stačil aj výkon z prvého kola v hodnote 100,28 s.

Beňuš patrí medzi favoritov nielen v kvalifikácii, ale aj v semifinále. Strieborný medailista z Ria však urobil v Paríži chybu v úvode trate a po prvom kole figuroval na pätnástom mieste. Jeho postup nebol v tom čase vôbec istý. "Popravde, keď som prišiel po prvej jazde do cieľa, nepočítal som s tým. Po štarte druhej som však vedel, že postúpim," priznal Beňuš. Jeho účasť v semifinále bola jasná už po úvodných piatich lodiach druhého kola - hranicu postupu by podliezol o vyše jeden a pol sekundy.

To vedel v čase jeho štartu tréner Matúš Hujsa, no zverenca o tom neinformoval. "Ja som to vnímal, aj som si pozeral tie priebežné výsledky. Za Maťom som však nebol, pretekár sa musí vysporiadať s týmito okolnosťami sám a nasimuluje si náročnejšie podmienky," povedal tréner.

Deň voľna neuškodí, odkázal tréner

Vrátil sa aj k chybe v prvom kole, dôsledkom ktorej boli dve trestné sekundy. "V prvej jazde nastala jedna technická chyba na siedmej bránke a potom podplavil ôsmu. Vedeli sme, že aj to bude stačiť na semifinále, pretože v kvalifikácii boli aj slabší pretekári. Vždy je však lepšie rozbehnúť sa do pretekov s pokojnejšou jazdou. To ukázal v tej druhej, dostal síce dodatočne sekundy za jeden dotyk, ale bola to pohodová jazda na postup," opísal Hujsa.

Jeho zverenca čaká semifinále a potenciálne finále v pondelok, deň pauzy podľa trénera kanoistovi neuškodí: "Takto je to nastavené už dlhodobo, podľa mňa je najdôležitejšie nastaviť sa mentálne. Maťo má toľko skúseností, že nemusí byť v dennodennom kontakte s vodou."

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk