Tury sa dostal na OH z košického sídliska Ťahanovce: Proti tínedžerom so skejtbordom z obchodu

A je to tu! Slovenský skejtbordista Richard Tury (31) sa dočkal životného sna. Z košického sídliska Ťahanovce to dotiahol až do Paríža, ...
  • Zdroj: TASR

A je to tu! Slovenský skejtbordista Richard Tury (31) sa dočkal životného sna. Z košického sídliska Ťahanovce to dotiahol až do Paríža, kde sa dnes mal predstaviť ako prvý Slovák v tomto mladom športe, ktorý je po premiére v Tokiu iba druhýkrát na OH. Kvôli dažďu ale preložili program na pondelok.

Denníku Nový Čas prezradil, že proti svojim súperom, ktorí sú prevažne v tínedžerskom veku, bude bojovať so skejtbordom, ktorý kúpil v obchode za 150 eur.

FOTOGALÉRIA: Tury sa dostal na OH z košického sídliska Ťahanovce

Košický rodák sa k tomuto športu dostal ako malý chlapec vcelku náhodne. „Začalo sa to všetko tak, že som ako malý chlapec pozeral videohru a tá ma inšpirovala. Potom som v šiestich rokoch začal jazdiť na skejtborde v Košiciach na sídlisku Ťahanovce. Začínal som prakticky na ulici. Na basketbalovom ihrisku som si z paliet, z hromozvodov a zo zábradlia robil rôzne prekážky (smiech). Vtedy ešte neboli skejtparky ako teraz,“ povedal Tury.

Jeho veľkým snom bolo raz štartovať na olympiáde za Slovensko. „V roku 2021 v Tokiu, keď skejtbording zaradili na OH, mi účasť ušla o tri miesta. Teraz sa mi to konečne podarilo a som šťastný. Ak motyka vystrelí, môžem dosiahnuť aj veľký úspech, veď v rebríčku som na 8. mieste a v olympijskej kvalifikácii som bol štvrtý.“

Miestenku do Paríža získal na pretekoch v Budapešti.
Skejtbordista Richard Tury pred odchodom na OH: Ak získam medailu, možno sa aj potetujem Zobraziť článok

Zaujímavosťou je, že Richardove náklady na jeho vybavenie sú v desiatkach eur. Proti svojim súperom, ktorí sú prevažne ešte tínedžeri, za ktorými už stoja silní sponzori, nastúpi dnes o 12.00 h na parížskom námestí Place de la Concorde s voľne dostupným skejtbordom. „Kúpil som ho v obchode a stál okolo 150 eur plus topánky za 50 eur. Takže nie je to drahý šport. Ale finančne náročné je cestovanie do zahraničia za dobrými podmienkami a kvalitnými skejtparkami,“ dodal.

Vodáci Grigar a Mintálová mali pred odletom na OH dobrú náladu.
Slováci na letných olympijských hrách v Paríži 2024 Zobraziť článok

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk