Košice vďaka nemu zažili špičkový európsky futbal: Známy ukrajinský klub je blízko zániku

Smutná správa spoza našich východných hraníc. Z najvyššej ukrajinskej ligy sa odhlásil klub SC Dnipro-1, ktorý v minulej sezóne obsadil ...
  • Zdroj: TASR

Smutná správa spoza našich východných hraníc. Z najvyššej ukrajinskej ligy sa odhlásil klub SC Dnipro-1, ktorý v minulej sezóne obsadil 4. miesto a kvalifikoval sa do predkola Európskej konferenčnej ligy. Celok je v desivej finančnej situácii a Ukrajinská profesionálna liga 19. júna súhlasila s jeho odstúpením.

FOTOGALÉRIA: Dnipro

Už dlhodobo sa šuškalo o problémoch Dnipra a bolo len otázkou času, kedy bublina definitívne praskne. Klub, ktorý vznikol 10. marca 2017, je na pokraji krachu a z toho vyplynulo aj odhlásenie z pohárovej Európy. 

Pár dní pred prvým stretnutím má realizačný tím k dispozícii len dvoch hráčov. Z nezávideniahodnej situácie bude profitovať maďarský tím Puskás Academy, ktorý postúpi do tretieho predkola EKL po dvoch kontumáciách. Zápasy sa mali odohrať 25. júla a 1. augusta.

Tréner futbalového Slovana Vladimír Weiss st.
Tréner Weiss varuje pred slovinským majstrom: Je to súper iného kalibru! Zobraziť článok

Keďže Ukrajina nechcela prísť o cenné miesto v európskych pohároch, vedenie najvyššej ligy lobovalo za prihlásenie piateho tímu minulého ročníka - FC Minaj. Vzhľadom na krátkosť času však UEFA tejto netypickej žiadosti nevyhovela.

SC Dnipro-1 dve sezóny po sebe na európske zápasy využívalo nový futbalový stánok v Košiciach. Ukrajinské mužstvo na východe Slovenska v ročníku 2022/2023 v skupinovej fáze EKL privítalo holandský AZ Alkmaar, lichtenštajnský Vaduz a cyperský Apollon Limassol. V baráži o play-off následne Dnipro nepretlačilo AEK Larnaku. 

O rok neskôr fanúšikovia v rámci predkôl prestížnych súťaží v Košickej futbalovej aréne videli grécky Panaithinakos, českú Slaviu Praha i Spartak Trnava. 

Hviezdny chorvátsky futbalista Ivan Rakitič.
Fanúšikovia takmer podpálili mesto: Chorvátska legenda sa dočkala vysnívaného privítania Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk