Novinka v slovenskej najvyššej súťaži: Dôležitá pomôcka bude na každom zápase

Od sezóny 2024/25 bude systém VAR (video asistent rozhodcu) využívaný vo všetkých zápasoch najvyššej futbalovej Niké ligy. Toto riešenie ...
  • Zdroj: TASR

Od sezóny 2024/25 bude systém VAR (video asistent rozhodcu) využívaný vo všetkých zápasoch najvyššej futbalovej Niké ligy. Toto riešenie schválili kluby na Prezídiu Únie ligových klubov (ÚLK). Centrálne stredisko VAR bude v Banskej Bystrici.

FOTOGALÉRIA: VAR

Systém VAR je od roku 2021 stabilnou súčasťou zápasov najvyššej slovenskej futbalovej ligy na Slovensku. Doteraz bol využívaný v dvoch, resp. v troch ligových dueloch v jednom kole. Od najbližšej sezóny Niké ligy bude systém video asistenta rozhodcu prítomný vo všetkých zápasoch, teda na každom štadióne.

„Niké liga sa snaží postupne modernizovať na viacerých úrovniach a plniť tak svoj strategický plán. Zavedenie systému VAR vo všetkých zápasoch vnímame ako výrazný posun k modernizácii celej ligy. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo spoločne s našimi partnermi. Celý proces je pre kluby a ligu veľmi náročný, nielen technologicky, ale aj finančne. Vzhľadom k veľkosti trhu sa nám podarilo dosiahnuť ďalší výrazný posun. Naša cesta bola postupná, najskôr bol VAR vo dvoch, poslednú polsezónu v troch televíznych zápasoch a od sezóny 2024/2025 bude k dispozícii vo všetkých stretnutiach Niké ligy.

Ďakujeme všetkým klubom, ktoré dali tomuto riešeniu jednohlasne zelenú a sú ochotné sa na ňom podieľať. Zároveň je potrebné poďakovať našim partnerom, predovšetkým Slovenskému futbalovému zväzu, ktorý nám výrazne pomáha finančne, ale aj odborne, pri implementácii VAR-u. Rovnako spoločnosti Orange Slovensko, ktorá je od novej sezóny oficiálnym technologickým partnerom VAR-u, ale aj vysielateľovi skupine Markíza-Slovakia, s ktorou ešte máme živé rokovania o ich podpore smerom k zvýšenej kvalite produkcie všetkých zápasov," uviedol v tlačovej správe prezident ÚLK Ivan Kozák.

Tréner futbalového Slovana Vladimír Weiss st.
Tréner Weiss varuje pred slovinským majstrom: Je to súper iného kalibru! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk