Medaily s kúskom Eiffelovej veže, maskotom hier je Frýgická čiapka

Ziskom medaily na tohtoročných olympijských a paralympijských hrách v Paríži si športovci odnesú aj kúsok francúzskej histórie. Každý ...

Ziskom medaily na tohtoročných olympijských a paralympijských hrách v Paríži si športovci odnesú aj kúsok francúzskej histórie. Každý cenný kov bude obsahovať šesťuholníkový kus železa, prevzatý z pôvodnej Eiffelovej veže.

Fotogaléria

Aj maskot charakterizuje dejiny národa bude mať podobu Frýgickej čiapky, ktorá sa stala symbolom slobody v období Veľkej francúzskej revolúcie.

Každá z 5084 zlatých, strieborných a bronzových medailí na parížskych hrách má tradičný okrúhly tvar, po jej obvode sú vyryté ryhy pripomínajúce svetelné lúče. V strede má vsadený šesťhranný kovový medailón, osadený ako drahokam podľa návrhu elitného francúzskeho klenotníckeho domu Chaumet. Na druhej strane je v strede vyobrazená grécka bohyňa víťazstva Niké letiaca ponad historický Panaténsky štadión v Aténach. Na stranách sú Akropola a Eiffelova veža. Dizajn s bohyňou Niké zdobí všetky olympijské medaily od roku 2004.

Medailisti si dom privezú kus Paríža

"Všetkým medailistom sme chceli ponúknuť kúsok pôvodnej Eiffelovej veže z roku 1889," vysvetlil pre AFP šéf organizačného výboru OH Tony Estanguet. Medaily sú podľa neho "spojením najvzácnejších kovov pre športovcov - zlata, striebra a bronzu - s najcennejším kovom u nás, z pokladu, ktorým je Eiffelova veža."

Podľa kreatívneho riaditeľa organizačného výboru OH 2024 Joachima Roncina koncept vymysleli počas niekoľkých diskusií: "Napadlo nám, že je len jeden symbol Paríža, ktorý poznajú ľudia po celom svete. A ním je práve Eiffelova veža. Zisk medaily, bez ohľadu na to, ako vyzerá, je pre športovcov úžasný cieľ. Chceli sme však ich zážitok z cenného kovu ešte povýšiť. Najlepší olympionici si odvezú domov kus histórie Paríža." Na výrobu medailí sa použili recyklované kovy, zliatina sa získavala z použitej spotrebnej elektroniky, mobilných telefónov či notebookov.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk