Parížska olympijská dedina: Pozrite sa ako to tam vyzerá pár hodín pred štartom olympiády

Osemnásteho júla v Paríži oficiálne otvorili olympijskú dedinu v mestskej časti Saint Ouen pri štvrti St. Denis, ktorá sa rozkladá na ...
  • Zdroj: olympic.sk.

Osemnásteho júla v Paríži oficiálne otvorili olympijskú dedinu v mestskej časti Saint Ouen pri štvrti St. Denis, ktorá sa rozkladá na oboch brehoch rieky Seina.

FOTOGALÉRIA: Parížska olympijská dedina

Situovali ju do robotníckeho predmestia severne od centra. Mesto sa v procese príprav gigantického podujatia spoločne s organizačným výborom dohodlo, že namiesto výstavby „na zelenej lúke“ radšej budú renovovať dlhodobo zanedbanú časť francúzskej metropoly.

Na ploche 52 hektárov tam vyrástlo moderné sídlisko s mnohotvárnymi obytnými budovami, ktoré dnes už zdobia vlajky jednotlivých krajín, národných olympijských výborov, či jednotlivých tímov. Tie postupne obsadzujú 2800 apartmánov v 40 architektonicky rozmanitých bytových domoch.

Danka Barteková má za sebou skvelú sezónu.
Prestížny magazín predpovedá totálny výbuch Slovákov: V Paríži to bude medailová bieda! Zobraziť článok

Naša dedina býva vo väčšej časti dediny na jednej strane Seiny, kde je aj obrovská jedáleň. Tú zriadili v prostredí bývalej elektrárne, kde istý čas sídlilo aj filmové štúdio. Do jej stredu nainštalovali aj niektoré staré stroje, ktoré však dostali moderný a pestrý náter s mládežníckym duchom. V pondelok sa v tomto exotickom prostredí pri návšteve dediny naobedovali francúzsky prezident Emmanuel Macron aj prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Hneď vedľa Seiny je aj tzv. Village Plaza, čo je tzv. medzinárodná zóna dediny s obchodmi, kaderníctvom, bankou či s poštou. Je tam aj miestne tlačové stredisko, v ktorom sa 25. júla – deň pred otvorením Hier XXXIII. olympiády – uskutoční úvodná tlačová konferencia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a slovenskej výpravy. V tejto väčšej dediny je aj poliklinika. Menšia časť sa rozkladá na druhom behu Seiny, a je tam menšia jedáleň.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk