Najlepší slovenský cyklista histórie zavesil bicykel na klinec: Saganova epická cesta kariérou!

Slovenská cyklistická legenda Peter Sagan (34) ukončil svoju úspešnú kariéru. „Ak by mi niekto povedal na začiatku, čo všetko dosiahnem, ...
  • Zdroj: getty images

Slovenská cyklistická legenda Peter Sagan (34) ukončil svoju úspešnú kariéru. „Ak by mi niekto povedal na začiatku, čo všetko dosiahnem, ani by som mu neveril,“ konštatoval po svojich posledných pretekoch.

FOTOGALÉRIA: Peter Sagan

Tie absolvoval v košickom Veľkom Bankove na MSR v horskej cyklistike v disciplíne cross-country. Symbolicky v tej, v ktorej sa stal juniorským majstrom sveta, čo mu otvorilo brány do veľkej cyklistiky. Aká bola jeho kariérna cesta?

Prvý titul

20. 6. 2008

(18 rokov)

V talianskom Val di Sole sa stal juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross-country, keď súperom nedal šancu. Ako mladík dosahoval úspechy v cyklokrose, horskej cyklistike i cestnej cyklistike, pričom ho čakalo rozhodnutie, čo si vyberie. „Zatiaľ ešte presne neviem, uvidím podľa ponúk. Ale prikláňam sa k horskej cyklistike,“ povedal po svojom prvom veľkom titule.

Získal si fanúšikov

1. 7. 2012

(22 rokov)

Najlepšia ponuka však prišla z cestnej cyklistiky. Po ročnom pôsobení v Dukle Trenčín sa Peter upísal talianskemu Liquigasu, kde vyrástol na svetového pretekára, pričom hviezdou sa stal hneď na svojej premiérovej Tour de France. Vyhral prvú, tretiu i šiestu etapu. Oslavoval to rôznymi pózami, čím si získal fanúšikov. Získal vtedy aj svoj prvý zelený dres.

Peter si Katarínu Smolkovú vzal v novembri 2015.
Sagan prehovoril o rozvode s exmanželkou: S Katkou bolo všetko ideálne, až zrazu... Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk