Víťaz Tour de France a doping? Slovinský fenomén posiela neprajníkom jasný odkaz!

Rok 2024 je jeho! Tadej Pogačar (25) ovládol Giro aj Tour de France, čo sa naposledy podarilo legendárnemu cyklistovi Marcovi Pantanimu ...
  • Zdroj: Northfoto

Rok 2024 je jeho! Tadej Pogačar (25) ovládol Giro aj Tour de France, čo sa naposledy podarilo legendárnemu cyklistovi Marcovi Pantanimu pred 26 rokmi. Fenomenálny úspech ale neobchádzajú pochybnosti. Hviezdny Slovinec preto po získaní najcennejšieho dresu rázne odpovedal na otázky ohľadom dopingu.

FOTOGALÉRIA: Slovinský fenomén posiela neprajníkom jasný odkaz!

V roku 1998, kedy predviedol dominanciu spomínaný Pantani, si cyklistika prechádzala temným obdobím. Ani on sa preto nevyhol podozreniam z dopingu. Hoci oficiálne nikdy nemal nález nedovolenej podpornej látky, už rok po double ho nepustili na Giro pre vysokú hladinu hematokritu. Slávny „pirát" tak začal riešiť tlak na svoju osobu a depresie užívaním kokaínu, v roku 2004 zomrel na predávkovanie.

Z toho dôvodu je Pogačarovi jasné, že rôznym obvineniam sa skrátka nevyhne.„Vždy tu budú pochybovači, imidž cyklistiky bol v minulosti poškodený. Aj za akejkoľvek inej situácie, víťazstvo znamená žiarlivosť. Ak nemáte nikoho, kto vás nenávidí, tak nie ste úspešný," vyhlásil sebavedomo Slovinec, ktorý má tento rok ešte jeden veľký cieľ, triumf na majstrovstvách sveta v Zürichu.

„Investovalo sa množstvo peňazí do toho, aby bola cyklistika čistá. A myslím, že dnes je naozaj jedným z najčistejších športov kvôli tomu, čo sa v nej v minulosti dialo," vysvetľoval Pogačar na tlačovej konferencii a na záver dodal: „Doping? Nestojí to za to. Brať čokoľvek, čo by mohlo ohroziť vaše zdravie alebo srdce, by bola veľmi hlúpe. Bolo by zbytočné riskovať život kvôli pretekaniu, ktoré robíte len pár rokov."

Slovinec Tadej Pogačar sa stal tretíkrát celkovým víťazom Tour de France.
Slovinec Pogačar po Tour natrel priateľku: Za toto ma nenávidí Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk