Spolužiačkám gratuloval aj prezident: Atlétky Frličková a Kusá písali históriu

Predtým získala slovenská atletika na dorasteneckých šampionátoch len dve bronzové medaily, pričom tento zápis prekonali v priebehu pár ...

Predtým získala slovenská atletika na dorasteneckých šampionátoch len dve bronzové medaily, pričom tento zápis prekonali v priebehu pár minút dve dlhoročné spolužiačky.

Fotogaléria

Na ME do 18 rokov sa najprv tešila z bronzu chodkyňa Petra Kusá (17) a zakrátko aj bežkyňa na 100 m prekážky Laura Frličková (17). K tomuto výnimočnému počinu prišiel obom dievčatám osobne zablahoželať aj prezident SR Peter Pellegrini (48).

Z medaily sa najprv tešila Kusá, ale na definitívu čakala dlhé minúty. V pretekoch na 5 km síce prišla do cieľa štvrtá za Dunjou Eremičovou, Srbke však dodatočne uložili polminútovú penalizáciu. Krátko po potvrdení bronzu pre kamarátku zakľakla do štartovacích blokov Frličková, ktorá nedala súperkám šancu a skvelým časom 12,97 s získala ako prvá slovenská atlétka dorastenecké zlato z ME.

„Tieto preteky ani nemohli lepšie dopadnúť. Teším sa aj za Peťu Kusú, lebo sme spolužiačky, tu sme spolubývajúce, každý deň sa vidíme na tréningoch. Práve ona ma nahovorila na atletiku, ku ktorej som prešla z gymnastiky. Skúsila som to, napokon som zostala pri atletike a viac sa jej za to poďakovať nemôžem,“ povedala pre SAZ Frličková, ktorá sa fantastickým časom z rozbehov 12,86 s stala vo svojej kategórii najrýchlejšou Európankou histórie a druhou na svete.

Podľa jej slov spolužiačky z evanjelického bilingválneho gymnázia v Martine oslavovali dlho do noci. „Je to úžasný zážitok. Keď som došla do cieľa, bola som štvrtá, až neskôr som sa dozvedela, že mám bronz. Veľmi dlho to bolo neoficiálne, takže to bolo stále napäté. Som veľmi šťastná, že som napokon tretia. Medailu som nečakala, znamená pre mňa veľmi veľa, obzvlášť na domácej pôde v Banskej Bystrici,“ pripojila Kusá.

Obom dievčatám k ich úspechu prišiel priamo do dejiska zagratulovať aj prezident. „Verím, že váš úspech je inšpiráciou pre ďalších mladých športovcov, ktorí chcú reprezentovať Slovenskú republiku na medzinárodných fórach,“ adresoval im slová Pellegrini.

Medaily SR na ME do 18 rokov

Zlato: Laura Frličková (B. Bystrica 2024, 100 m prek.)

Bronz: Gabriela Gajanová (Tbilisi 2016, 800 m)

Bronz: Andrej Paulíny (Győr 2018, 1 500 m)

Bronz: Petra Kusá (B. Bystrica 2024, chôdza na 5 km)

Peter si Katarínu Smolkovú vzal v novembri 2015.
Sagan prehovoril o rozvode s exmanželkou: S Katkou bolo všetko ideálne, až zrazu... Zobraziť článok

Tenistka Aryna Sabalenková je zamilovaná až po uši.
Jej partner spáchal samovraždu, hviezdna tenistka opäť žiari: Láska môjho života! Zobraziť článok

Bol to otec, kto Martinu priviedol na svahy.
Obrovský smútok v rodine známej lyžiarky: Zomrel jej člen rodiny! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk