Upevnil si pozíciu lídra: Pogačar zdolal v priamom súboji Vingegaarda

Slovinský cyklista Tadej Pogačar sa stal víťazom sobotňajšej 20. etapy 111. ročníka Tour de France. V priamom súboji 132,8 km dlhej etapy ...
  • Zdroj: TASR/AP

Slovinský cyklista Tadej Pogačar sa stal víťazom sobotňajšej 20. etapy 111. ročníka Tour de France. V priamom súboji 132,8 km dlhej etapy z Nice na vrch Col de la Couillole zdolal Dána Jonasa Vingegaarda, v tohtoročnej edícii si pripísal piaty triumf a upevnil si prvú priečku celkového poradia.

Jazdec tímu SAE Team Emirates mal v cieli náskok sedem sekúnd pred cyklistom stajne Visma Lease a Bike, tretí skončil Ekvádorčan Richard Carapaz (EF Education - Easy Post) s mankom 23 sekúnd. V priebežnom poradí má Pogačar pred Vingegaardom náskok už 5:14 min a celkový triumf na dosah.
 

Cyklisti sa od štartu do cieľa pohybovali v horách. Pelotón sa takmer okamžite rozbil, na predných pozíciách sa okrem jazdcov pre celkové poradie pohybovali aj vrchári so záujmom o triumf v etape a predovšetkým Carapaz, ktorý bránil bodkovaný dres. Prvá horská prémia bola druhej kategórie 24 km po štarte, na Col de Braus prešiel ako prvý Španiel Enric Mas z Movistaru, skupina hlavných favoritov i Carapaz strácali menej ako minútu. Pred nasledujúcim stúpaním sa záujemcovia o celkový triumf stiahli na hranicu manka viac ako štyroch minút, Carapaz sa naopak dotiahol na čelo.
 

Ekvádorčan získal maximum bodov na prémiách prvej kategórie Col de Turini i Col de la Colmiane a získal matematickú istotu, že ak dôjde v nedeľu do cieľa v Nice, získa titul najlepšieho vrchára. Jeho sedem súperov v úniku mu nerobilo prekážky a sústredilo sa na boj o prvenstvo v etape, ktorá vyvrcholila stúpaním prvej kategórie na Col de la Couillole s dĺžkou 15,8 km a priemerným sklonom 7,3 %.
 

Carapaz a Mas potvrdili svoje vrchárske kvality a 11 km pred cieľom sa odpútali od súperov z úniku, vedúce trio celkového poradia však už bolo iba jeden a pol minúty v závetrí. Päť kilometrov pod vrcholom začal mať problémy tretí muž celkového poradia Belgičan Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Pogačar s Vingegaardom sa naopak približovali vedúcej dvojici a 2,5 km pred ju dostihli. Dán sa v úplnom závere snažil, no Pogačar ukázal, že je kráľom tohtoročnej Tour a hlavného protivníka v boji o žltý dres s prehľadom predstihol.
 

V nedeľu sa Tour uzavrie časovkou s dĺžkou 33,7 km v kopcovitom prostredí. Pôjde sa z Monaka do Nice a prvýkrát v histórii od vzniku podujatia v roku 1903 sa tak nebude finišovať v Paríži.

Odporúčame z TIVI.sk