Európsky rekord! Prekážkarka Laura Frličková šokovala atletický svet: Nechápem, čo sa stalo!

Športový vrchol na atletických ME do 18 rokov v Banskej Bystrici prišiel už v úvodný deň, a to dokonca iba v rozbehoch.
  • Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Športový vrchol na atletických ME do 18 rokov v Banskej Bystrici prišiel už v úvodný deň, a to dokonca iba v rozbehoch.

Na naše veľké šťastie sa oň postarala naša bežkyňa na 100 m prekážky Laura Frličková (17). Tá celému svetu vyrazila dych, keď zabehla druhý najrýchlejší dorastenecký v histórii a najlepší čas Európanky vôbec - 12,86 s! Takto rýchlo v jej veku nebežali ani mnohé neskoršie hviezdy. Zlato po finále je bonusom navyše. (čas vo finále najrýchlejší čas 12,97 s.)

Frličková triumfovala s náskokom 36 stotín pred Poľkou Zofiou Rojekovou (13,33). Do večerného finále postúpila po suverénnom výkone v semifinále, v ktorom obsadila taktiež prvú priečku s časom 13,18 s. "Zatiaľ to ešte neviem spracovať, teším sa. Som šťastná za každého, kto ma prišiel podporiť. Nervozita bola väčšia pred semifinále, ale nejaká bola určite aj teraz. Neuveriteľný čas som dosiahla už v rozbehoch, teraz mi išlo o zlato," uviedla 17-ročná reprezentantka po pretekoch v prvom rozhovore pre RTVS. Na domácom šampionáte má Frličková skvelú formu, vo štvrtkovom rozbehu dosiahla nový európsky dorastenecký rekord 12,86 s.

Najväčšia slovenská nádej na šampionáte síce bežala v ideálnych podmienkach (vietor rovných 2,0 m/s), ale boli to jej nohy, ktoré ju dostali do cieľa v skvelom čase 12,86 s, ktorý sa zapísal do histórie. Za najlepším svetovým výkonom do 18 rokov Jamajčanky Kerricy Hillovej 12,71 s z apríla 2022 zaostala Slovenka o 15 stotín.
 

Ani nesnívala

 
Keď v cieli zbadala čas, nechápala, čo sa stalo. „Dúfala som v osobný rekord, prípadne čas pod 13,10 s, o čase pod 12,90 s som ani nesnívala. Som šťastná, že ma prišli podporiť najbližší . Zásluhu na tom má môj tréner Luboš Komárek, ale aj Jaroslav Broďáni, ktorý nám tiež pomáhal,“ povedala Martinčanka, ktorá sa razom zaradila medzi najväčšie talenty svetovej atletiky.
 
Pre porovnanie, naša Viktória Forster (22) drží slovenský rekord v tejto disciplíne časom 12,72 s. Naša olympionička, ktorá nás bude reprezentovať onedlho v Paríži, bežala počas kariéry len päťkrát rýchlejšie, ako mladý megatalent z Martina. Viktória Laure po jej superbehu hneď aj osobne blahoželala. Navyše žiadna ďalšia Slovenka nebežala stovku s prekážkami rýchlejšie. Účastníčka nedávnych seniorských ME Stanislava Škvarková má osobák 12,90 s.
 

Risk vyšiel

 
Frličková pritom ani nečakala, že svojím súperkám tak ujde. „Od začiatku sa mi zdalo, že bežím rýchlo.Čakala som, že by som mohla byť prvá. Keď som videla, že dievčatá výrazne zaostávajú, tak som sa rozhodla došprintovať to až do cieľa. Pôvodný plán bol, že to v závere vypustím, ak sa bude dať. Cítila som sa skvele už na rozcvičke. Zariskovala som a som šťastná. O európskom rekorde som ani neuvažovala a už vôbec nie, že sa to podarí v rozbehu, možno vo finále,“ pripojila.
 
V ňom predviedla ďalšie skvelé predstavenie, keď súperkám nedala šancu a časom 12,97 s získala zlato. Pre Slovensko to bola druhá medaila na podujatí, keďže skôr chodkyňa Petra Kusá získala bronz.
 
 

Rekordy na 100 m prekážky - ženy

 
svetový: Tobi Amusanová (Nigéria) 12,12 s (2022)
európsky: Jordanka Donkovová (Bulharsko) 12,21 s (1988)
slovenský: Viktória Forster 12,72 s (2023)
dorastenky
svetový: Kerrica Hillová (Jamajka) 12,71 s (2022)
európsky: Laura Frličková (SR) 12,86 s (2024)
Odporúčame z TIVI.sk