Dátový analytik: TENTO Slovák bol na EURO najväčším sklamaním! A kto mal najslabšiu kondičku?

Slovensko bolo na EURO 2024 tridsaťminútovým tímom, tvrdí to dátový analytik Marek Kabát. Prezradil, kto bol najväčším sklamaním v slovenskom ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovensko bolo na EURO 2024 tridsaťminútovým tímom, tvrdí to dátový analytik Marek Kabát. Prezradil, kto bol najväčším sklamaním v slovenskom drese a ktorý slovenský hráč mal najslabšiu kondíciu.

FOTOGALÉRIA: Slovensko - Anglicko

Slováci boli na EURO 30-minútový tím

Slovenská futbalová reprezentácia veľmi príjemne prekvapila na EURO 2024. Zdolala v skupine silné Belgicko, v osemfinále bola minútu od senzačného vyradenia Anglicka, ktoré napokon stroskotalo až vo finále so Španielskom. Aj podľa metrík patrili Slováci medzi najpríjemnejšie prekvapenia turnaja, čo potvrdzuje dátový analytik Marek Kabát v relácii TV Pravda – Fair Play. "Jednoznačne. Výsledky a tiež výkony to potvrdzujú. Dá sa povedať, že v každom zápase boli Slováci schopní 30 minút exekuovať náročný herný plán na svetovej úrovni. To je obrovské pozitívum. Som zástanca toho, že treba hodnotiť samotný proces ako konečný výsledok."

Slováci sa na EURO v Nemecku prezentovali atraktívnym herným štýlom. Vysokým a aktívnym napádaním súpera, rýchlou prechodovou fázou. Štýl hry, ktorý vyžaduje tréner Francesco Calzona ale vyžaduje extrémnu fyzickú zdatnosť. A keď Slovákom odchádzali sily, výrazne klesal aj ich výkon. "Slovenské výkony sa dajú rozdeliť na prvých 30 minút a zvyšok zápasu. Dáta ukazujú, že ide o dve odlišné mužstvá. V úvode sme dominovali alebo boli mierne lepší. Vo zvyšných 60 minútach to bolo naopak. Plán začal padať, keď nám dochádzali sily," upozorňuje Kabát.

Gólová radosť Ivana Schranza v osemfinále EURO 2024 proti Anglicku.
Agentovi Schranza neustále vyzváňa telefón! Šéf Slavie má ale iné plány Zobraziť článok

Dátový analytik v hernom štýle Slovákov vidí určité podobnosti s hrou majstrov Európy Španielov. No aby sme ešte zvýšili svoju úroveň, potrebujeme zapracovať na určitých aspektoch, aby nám tak rýchlo nedochádzali sily. "Musíme si dávať pozor na ľahké straty lôpt a viac oddychovať na lopte. To je vec, ktorú Španieli dokážu. Oni majú kontrolu nad zápasom vo väčšine času, my nie. Iba s loptou na nohe si dokážete oddýchnuť. Ak ju nemáte, naháňate súpera."

Boženík najväčším sklamaním

Najpríjemnejším prekvapením v slovenskom drese bol jednoznačne útočník Ivan Schranz, ktorý sa s troma presnými zásahmi delil o pozíciu najlepšieho kanoniera turnaja. A kto bol najväčším sklamaním? Podľa Kabáta to bol ďalší útočník - Róbert Boženík. "Najväčším sklamaním bol pre mňa výkon Róberta Boženíka. Bez lopty je to pre Slovensko priam až nenahraditeľný hráč pri napádaní. Má vynikajúci profil do systému, ktorý chce Calzona hrať. Avšak pri podržaní lopty, prechodovej fáze či pred bránkou súpera bol najväčšou slabinou."

Dátový analytik upozornil aj na Lukáša Haraslína, ktorý patril medzi najväčších ofenzívnych ťahúňov slovenského tímu. Ale len do momentu, kedy nezačal fyzicky odchádzať, čo bolo pomerne skoro. "Fyzicky odchádzal ako prvý. Lukáš je z hľadiska dát jediný rozdielový Slovák v ofenzíve. V každom zápase však musel ísť dole okolo 60. minúty. Niekedy kondične nestíhal už aj skôr."

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk