Na ME žiaril španielsky zázrak, v Slovane zas vytiahli ten svoj: Mateáš pripomína Yamala

Mladé hviezdy začínajú dobývať futbalový svet. Na európskom šampionáte zaujal španielsky zázrak Lamine Yamal (17), ktorý prekonal všetky ...
  • Zdroj: skslovan.com

Mladé hviezdy začínajú dobývať futbalový svet. Na európskom šampionáte zaujal španielsky zázrak Lamine Yamal (17), ktorý prekonal všetky vekové rekordy na spodnej hranici. Svoj klenot však majú aj v bratislavskom Slovane, pričom tréner Vladimír Weiss st. (59) mu začína dávkovať minúty. Maxim Mateáš (16) preskočil hneď niekoľko kategórií a už nastúpil aj v Lige majstrov. V Severnom Macedónsku proti Struge pomohol k víťazstvu 2:1 a k bezproblémovému postupu.

FOTOGALÉRIA: Maxim Mateáš vs Lamine Yamal

Mateáš sa na konci minulého ročníka stal najmladším hráčom v dejinách Slovana Bratislava. V poslednom kole proti Ružomberku nastúpil vo veku 16 rokov a 6 dní. A keďže si po ňom belasí prevzali majstrovskú trofej, je zároveň aj najmladší šampión v slovenskej histórii. Aj keď si stihol pripísať iba jednu prihrávku, oslavoval so spoluhráčmi aj s fanúšikmi. „Chápem, že pre niekoho je to prekvapenie, že taký mladý hráč dostal šancu. Už na tréningu však v mnohých veciach príjemne prekvapil a dokázal sa adaptovať,“ povedal vtedy asistent trénera Boris Kitka s tým, že sa snažia vyberať najtalentovanejších do áčka. „Ak nás niekto upúta, kto vo svojej kategórii robí nadpriemerné veci a má potenciál, tak s ním chceme pracovať. Maxim je jeden z nich,“ doplnil.

Mateáša pochválil aj tréner Weiss

V prvom tíme belasých mladík zostal aj počas letnej prípravy, v ktorej odohral tri zápasy. V generálke proti Petržalke dokonca nastúpil v základnej zostave. „Na to, že má 16 rokov, vie už z futbalu veľa,“ povedal pred sezónou tréner Weiss, ktorý doprial mladému stredopoliarovi po ligovom debute aj premiéru v Lige majstrov vo veku 16 rokov, 2 mesiace a 5 dní. Pre zaujímavosť, najmladším Slovákom v skupinovej fáze milionárskej súťaže, ktorá sa od tejto sezóny mení na ligovú fázu, je od minulého roka hráč Feyenoordu Rotterdam Leo Sauer, ktorý nastúpil vo veku 17 rokov, 9 mesiacov a 3 dni. Mateáš ho tak má šancu prekonať v tejto a aj v budúcej sezóne.Len to by sa slovanisti najskôr museli kvalifikovať...

Sprava generálny riaditeľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml., tréner klubu Vladimír Weiss st. a kapitán tímu Vladimír Weiss ml. počas tlačovej konferencie.
Slovan predstavil novú posilu: Získal brankára od najväčšieho rivala! Zobraziť článok

V začiatku kariéry však pripomína hviezdneho Španiela Yamala, ktorý prekonával tiež jeden rekord za druhým. Už od 15 rokov figuroval v prvom tíme Barcelony a nedávno lámal rekordy aj na ME. V Lige majstrov, ak teda rátame aj predkolá, však hral Mateáš v skoršom veku.

Porovnanie mladíkov

Lamine Yamal
- prvý štart za Barcelonu: 29. apríla 2023 (15 rokov)
- prvý štart v Lige majstrov: 19. septembra 2023 (16 rokov)
- prvý štart v národnom tíme: 8. septembra 2023 (16 rokov)

Maxim Mateáš
- prvý štart za Slovan: 18. mája 2024 (16 rokov)
- prvý štart v Lige majstrov: 17. júla 2024 (16 rokov)
- na svoj prvý štart v národnom tíme stále čaká

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk