Zvlnenú 18. etapu ovládol únik: Emotívne víťazstvo belgického reprezentanta!

Belgický cyklista Victor Campanaerts z tímu Lotto–Dstny sa stal víťazom štvrtkovej 18. etapy 111. ročníka Tour de France. Na 179,5 km ...
  • Zdroj: TASR/AP

Belgický cyklista Victor Campanaerts z tímu Lotto–Dstny sa stal víťazom štvrtkovej 18. etapy 111. ročníka Tour de France. Na 179,5 km dlhej trase z Gapu do Barcelonnette triumfoval v záverečnom špurte trojice pred druhým Matteom Vercherom (Total Energies), tretí finišoval Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers). Pelotón aj s priebežným lídrom celkovej klasifikácie Tadejom Pogačarom (SAE Team Emirates) výrazne zaostal za jazdcami v úniku.

FOTOGALÉRIA: Tour de France 2024 - 18. etapa

Práve profil trate od úvodu nahrával tomu, že by mohol uspieť únik. V boji o celkové poradie sa neočakávali výrazné zmeny, keďže pretekárov čakajú náročné etapy a záverečná nedeľná časovka. Už prvá z piatich horských prémií (všetky tretej kategórie) vytvorila prvý únik, do ktorého sa dostala skupina takmer štyridsiatich pretekárov a pelotón nereagoval. Ocitli sa v nej Kwiatkowski, Wout van Aert (Visma), Michael Matthews (Jayco AlUla) či Geraint Thomas (Ineos). Prvé dve horské prémie vyhral Oier Lazkano z Movistaru, ktorý sa posunul vo vrchárskej súťaži.

Pelotón naberal stratu, postupne jeho manko presiahlo desať minút, čo výrazne navýšilo šancu na úspešný únik. Poslednú vrchársku prémiu Côte des Demoiselles Coiffées si pre seba uchmatol Kwiatkowski, ktorý postupne nastúpil a pridali sa k nemu aj Campanaerts, Vercher a Tobias Johannessen. Práve nórsky jazdec tímu Uno-X spadol 34 km pred cieľom v ostrom klesaní iba kúsok od zvodidiel, ktoré oddeľovali cestu od hlbokej priepasti. Johannessen sa následne postavil na nohy, držal si ruku, no v zjazde pokračoval s viditeľnou dávkou opatrnosti.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar.
Tour de France nie sú len o prestíži: Aha, aké prachy sa točia na slávnych pretekoch! Zobraziť článok

Na čele výborne spolupracovala trojica Kwiatkowski, Campanaerts, Vercher, ktorá držala za sebou skupinu skupinu okolo Jaia Hindleyho (Bora-hansgrohe) a tú sa snažili dobehnúť ďalší prenasledovatelia na čele s van Aertom. Náskok vedúceho tria sa však príliš neskracoval, obe skupiny nedokázali včas skresať manko a o etapové prvenstvo zabojovalo vedúce trio. Ako prvý nasadil 900 metrov pred cieľom Vercher, ale prakticky ihneď svoju skorú snahu vzdal. Favoritom dojazdu bol Kwiatkowski, ktorý čakal na nástup svojich súperov. Približne 150 metrov pred cieľom však nedokázal zareagovať na atak Campanaertsa, ktorý zaznamenal životný úspech. Pred poľského pretekára sa ešte na cieľovej páske dostal Vercher.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk