Slovensko má na OH najmenšiu výpravu v histórii, Kaliská o športovcoch: Treba viac makať!

Doteraz najmenej športovcov malo Slovensko na minulej olympiáde, keď nás v Tokiu reprezentovalo 41 duší, do Paríži ich však pôjde len ...
  • Zdroj: TASR

Doteraz najmenej športovcov malo Slovensko na minulej olympiáde, keď nás v Tokiu reprezentovalo 41 duší, do Paríži ich však pôjde len 28! A hoci máme medzi nimi viacerých medailových adeptov, ide už o alarmujúci stav. Osobností nášho športu sme sa opýtali, čo na to hovoria a kde vidia dôvody tohto stavu. Dvojnásobná zlatá medailistka odporúča tvrdšie pracovať.

FOTOGALÉRIA: Kaliská o športovcoch: Treba viac makať!

Takýto nízky počet športovcov nemalo Slovensko na žiadnej olympiáde, a to ani na zimnej. Dvojnásobná (2004, 2008) zlatá olympionička vo vodnom slalome Elena Kaliská (52) svoje sklamanie z tohto stavu ani neskrýva. „Táto olympiáda bude počtom športovcov chudobná a je to určite veľké sklamanie. Pravdepodobne to nasvedčuje tomu, v akom stave sa nachádza náš šport, ale musíme to brať tak, ako to je,“ uviedla svojho času najlepšia svetová kajakárka.

Väčšia konkurencia

Rodáčka zo Zvolena si však nemyslí, že za všetko môžu podmienky. „Nechcem nikomu ublížiť. Musíme si však povedať, že na podmienky sa vyhovárať nemôžeme. Tie máme a sú, len je to o danom športovcovi, ako dokáže disponovať možnosťami, ktoré má k dispozícii. Určite sú aj iné možnosti, ktoré sa dajú nájsť a improvizovať. Tu by som problém nehľadala. Myslím si však, že tvrdšia práca športovcov by nezaškodila,“ pripojila pre Šport24.sk slovenská legenda.

Trochu jej oponuje strelkyňa Jana Špotáková (38), ktorá si tentoraz miestenku nevybojovala, keďže podľa nej sa podmienky u nás zhoršujú a navyše ešte aj svetová konkurencia sa zväčšuje. „Z roka na rok sú športovci viac a viac namakaní. Tie latky sa neskutočne dvíhajú. Je to aj tým. Druhá vec je, že v niektorých športoch získať olympijskú miestenku je skutočne náročné. Pri takom športe, ako je streľba, ak nie ste na vrchole, tak na miestenku nedosiahnete. Jeden holub vás môže od nej deliť, čiže niekedy je to aj o šťastí,“ ozrejmila.

Slovenský chodec Miroslav Úradník.
Šokujúca správa tesne pred olympiádou: Slovenskému reprezentantovi vystavili stopku! Zobraziť článok

Buďme ešte radi

Bývalý rýchlostný kanoista Juraj Tarr (45), z ktorého športu sa premiérovo žiaden Slovák nedostal na OH, si z počtu našich športovcov v Paríži ťažkú hlavu nerobí. „Neberiem to ako tragédiu. Je to šport, raz sa darí, raz sa nedarí. Samozrejme, boli sme zvyknutí na niečo iné, ale buďme radi, že aspoň toto sa podarilo,“ povedal dvojnásobný olympijský strieborný medailista (2008, 2016).

Člen niekdajšej vlajkovej lode nášho športu K4 však vie, čo môže pomôcť. „Keby bolo o športovcov postarané viac, bolo by to lepšie. Ak by sa dobudovali strediská, či postavili nové športoviská. Keď chodíte po svete, je to o niečom úplne inom. Potom je aj motivácia pre športovcov iná,“ dodal rodák z Komárna.

Sprava parastolná tenistka Alena Kánová, vodný slalomár Jakub Grigar a prezident SR Peter Pellegrini počas skladania sľubu slovenskej olympijskej a paralmypijskej výpravy na OH a POH 2024 v Paríži do rúk prezidenta SR
Grigar zložil olympijský sľub: Väčší stres ako samotná olympiáda! Zobraziť článok

Počet Slovákov na OH

Atlanta 1996 - 71

Sydney 2000 - 112

Atény 2004 - 64

Peking 2008 - 58

Londýn 2012 - 47

Rio de Janeiro 2016 - 51

Tokio 2021 - 41

Paríž 2024 - 28

Plán cena lístka pre batoľa je naozaj nehoráznosť, ako sa objavuje v reakciách na túto správu.
Program slovenských športovcov na olympiáde v Paríži Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk