Jamrichová po titule vo Wimbledone chystá skok medzi profesionálky: Úspechu obetujem zábavu aj párty!

Trofeje zbiera ako na bežiacom páse! Slovenská tenistka Renáta Jamrichová (17) cez víkend triumfovala vo dvojhre junioriek na grandslamovom ...

Trofeje zbiera ako na bežiacom páse! Slovenská tenistka Renáta Jamrichová (17) cez víkend triumfovala vo dvojhre junioriek na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Fotogaléria

To by mala byť jej rozlúčka s juniorskou kategóriou a už chce preraziť medzi ženami. Šikovná tínedžerka veľmi dobre vie, čo musí pre úspech na svetovej úrovni obetovať a podľa jej trénera Jána Matúša ju práve preto budú musieť budúci nápadníci prácne dobýjať.

Jamrichová v nedeľňajšom finále zvíťazila v pozícii nasadenej jednotky nad trojkou pavúka Austrálčankou Emerson Jonesovou 6:3, 6:4. Na tráve All England Clubu tak získala štvrtý grandslamový titul v kariére. V júni nenašli s Češkou Terezou Valentovou premožiteľky v juniorskej štvorhre na Roland Garros. V januári vyhrala na Australian Open v juniorskom singli a vlani v debli spoločne s Taliankou Federicou Urgesiovou.

Jamrichová je druhou slovenskou wimbledonskou šampiónkou v ére samostatnosti po Daniele Hantuchovej, ktorá v roku 2001 uspela v miešanej štvorhre spolu s Čechom Leošom Friedlom. Doposiaľ žiadnemu slovenskému tenistovi sa nepodarilo vybojovať dva grandslamové tituly v juniorskej dvojhre.

Krásna spomienka

Trnavská rodáčka je teraz podľa vlastných slov veľmi šťastná a vďačná, že môže mať takúto krásnu spomienku na svoj posledný juniorský turnaj. „Bol to jeden z najlepších juniorských zápasov, aké som kedy odohrala.

Angličan Jude Bellingham gestikuluje v zápase proti Slovensku na EURO 2024
Bellingham bol ako nepríčetný: TOTO zvádzal po prehratom finále! Zobraziť článok

Podľa mňa to bol lepší tenis, ako sme hrali v Austrálii (na prvom grandslame tiež zdolala Jonesovú vo finále, pozn. red.). Myslím si, že sa každým dňom zlepšujem ako človek na kurte aj mimo neho. Práve to je podľa mňa dôležité,“ uviedla Slovenka tesne po finále.

Pomalšia cesta

Sebavedomá Renáta by preto už čoskoro mala prejsť do sveta veľkého profesionálneho tenisu. „Renátka je nastavená na takú pomalšiu cestu. Dôležité je, aby si verila, že na to má. Treba myslieť na to, že budú prichádzať aj prehry. Ja verím, že to zvládne, ale bude to taká pomalšia, prirodzenejšia cesta,“ uviedol nedávno pre Nový Čas tréner Matúš.

Samotná Jamrichová veľmi dobre vie, čo treba úspechu obetovať. „Napríklad chodenie von, na párty, diskotéky alebo čokoľvek iné... V podstate mám viac kamarátov na turnajoch ako doma, ale keď tenisu niečo obetujete, tak sa vám to vráti naspäť. Občas mi chýba taký klasický život, hlavne rodina. Ale nemenila by som,“ vyjadrila sa v minulosti Jamrichová pre náš denník.

Všetkých si očekuje

Tínedžerka je navyše vo veku, keď sa o ňu pomaly začnú zaujímať aj chlapci, čo si dobre uvedomuje aj sám Matúš. „Myslím si, že skôr ju bude musieť niekto veľmi prácne dobýjať. A ona si ho zase poriadne očekuje. Viem, že sa tomu nevyhneme, je to prirodzená vec,“ uzavrel Matúš.

Čo o nej povedali?

Dominik HRBATÝ, bývalý tenista:

Má omnoho väčšie herné predpoklady ako jej juniorskí predchodcovia v slovenských farbách. Má oveľa lepšie technicky zvládnuté údery, ale najmä jej štýl hry je moderný, je to štýl, ktorým je nebezpečná.

Matej LIPTÁK, tenisový tréner:

Renčin talent je nesporný, ale ja ju vnímam ako výnimočnú v tom, že má obrovský potenciál a má úplne iné mentálne nastavenie ako hráčky, ktoré v minulosti boli v jej pozícii. Už teraz disponuje obrovskými zbraňami, ktorými sa môže presadiť v ženskom tenise.

Lionel Messi v drese Argentíny.
Messiho tvár zaliali slzy: Strašidelné zranenie vo finále Copa América! Zobraziť článok

Igor MOŠKA,, generálny sekretár STZ:

Renátka podávala hlavne v závere turnaja vo Wimbledone skvelé výkony, finále malo výbornú úroveň. Potvrdila, že je obrovským prísľubom pre svetový tenis. Ako prvá Slovenka v histórii dokázala vyhrať dvojhru vo Wimbledone, čo je fantázia.

Miloslav MEČÍŘ, prezident STZ:

Renátku by som prirovnal k Petre Kvitovej. Tým, že je ľaváčka a má krásne uvoľnený štýl. Navyše, výborne sa pohybuje po kurte. Kariéru má rozbehnutú sľubne. Dúfam, že prechod medzi dospelú kategóriu zvládne bez problémov.

Steven Stamkos pôsobil v Tampe Bay od roku 2008.
Legendárny Stamkos končí v Tampe: Nikdy som si nemyslel, že tento deň príde! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk