Dvanástu etapu Tour skomplikovali dva hromadné pády: Girmay dvojnásobným víťazom!

Eritrejský cyklista Biniam Girmay z tímu Intermarché - Wanty sa stal víťazom 12. etapy 111. ročníka Tour de France.
  • Zdroj: TASR/AP

Eritrejský cyklista Biniam Girmay z tímu Intermarché - Wanty sa stal víťazom 12. etapy 111. ročníka Tour de France.

FOTOGALÉRIA: Biniam Girmay

V špurte 203,6 km dlhej etapy z Aurillacu do Villeneuve sur Lot zdolal druhého Belgičana Wouta van Aerta (Visma Lease a Bike), tretí skončil Francúz Arnaud Demare (Arkéa - B&B Hotels). V celkovom poradí sa nič nezmenilo, naďalej vedie Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates).

Girmay uspel na tohtoročnej Tour v treťom špurte a je jediný viacnásobný víťaz. Výrazne si tak upevnil prvú priečku v bodovacej súťaži o zelený dres. Pogačar má v súboji o celkový triumf aj naďalej náskok 1:06 min na druhého Belgičana Remca Evenepoela (Soudal QuickStep) a 1:14 min na tretieho Dána Jonasa Vingegaarda (Visma Lease a Bike) +1:14.

Etapa mala mierne zvlnený profil, všetky kopce však absolvovali jazdci už v prvých dvoch tretinách, záverečných 60 km bolo takmer po rovine. Zálusk na prvenstvo si robili v prvom rade šprintérske tímy, šanca sa však ponúkala aj klasikárom. O únik bol spočiatku intenzívny záujem, aktivitu však utlmil pád v pelotóne na 25. kilometri, zdržal sa aj Pogačar.

Vpredu sa ocitla iba štvorčlenná skupina, v ktorej bol aj víťaz 9. etapy Francúz Anthony Turgis (TotalEnergies) a druhý muž vrchárskej súťaže Nór Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). Pelotón všetko kontroloval z bezpečnej vzdialenosti, manko nepresiahlo štyri minúty. Po náročnej stredajšej etape sa na štart v ideálnej kondícii nepostavili jazdec tímu Bahrajn-Victorious na celkové poradie Španiel Pello Bilbao a ani šprintér Fabio Jakobsen z Holandska (DSM-firmenich Post-NL), obaja po trápení v úvode z Tour odstúpili.

Abrahamsen strácal pred etapou v "bodkovanej" súťaži tri body na vedúceho Pogačara a podľa očakávania v úniku sršal aktivitou, prvý prešiel na vrchárskej prémii štvrtej kategórie na Côte d'Autoire i Côte de Rocamadour. Jediná šprintérska prémia na trati patrila Turgisovi, najviac bodov z pelotónu zobral Girmay. Nasledovala ešte jedna vrchárska štvorka 68 km pred cieľom na Côte de Montcléra a aj tá patrila Abrahamsenovi.

Všetko smerovalo k hromadnému dojazdu, záver zdramatizoval ďalší pád 12 km pred cieľom. Na zemi sa rovnako ako deň predtým ocitol štvrtý muž celkového poradia Slovinec Primož Roglič (Red Bull Bora-Hansgrohe) a už sa nedokázal dotiahnuť na čelo. Stratil dve a pol minúty a klesol celkovo na 6. priečku. Zdržalo sa aj veľa jazdcov tímu Alpecin - Deceuninck, najmä Holanďan Mathieu van der Poel. Favorizovaný Belgičan Jasper Philipsen tak nemal v závere kľúčového pomocníka a možno aj preto finišoval až na 6. mieste.

Bývalí hokejisti sa konečne stretli s cyklistickou legendou: Saganov fanúšik v brankárskej maske Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk