Obhajca zeleného dresu sa konečne dočkal: Je to veľká úľava!

Belgický cyklista Jasper Philipsen z tímu Alpecin–Deceuninck vyhral utorkovú 10. etapu Tour de France.

Belgický cyklista Jasper Philipsen z tímu Alpecin–Deceuninck vyhral utorkovú 10. etapu Tour de France.

Fotogaléria

Philipsen mal v špurte jasne navrch a predstihol Eritrejčana Biniama Girmaya (Intermarché–Wanty) i Pascala Ackermanna z Nemecka (Israel - Premier Tech). V boji o celkové prvenstvo zmena nenastala, žltý dres má naďalej Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates).

Cyklisti absolvovali 187 kilometrovú rovinatú trasu so štartom v Orleans a cieľom v Saint-Amand-Montrond. Etapa vhodná pre šprintérov nemala horskú prémiu a nasledovala po dni voľna. Pretekári ju absolvovali v pomalšom tempe a za celý čas sa nevytvoril ani jeden výraznejší únik. V utorok sa očakávalo zdramatizovanie v podobe bočného vetra, ani k tomu však nedošlo.

K pokusu oň prišlo až po hodine pretekov v podaní Belgičanov Kobeho Goossensa (Intermarche) a Harma Vanhouckeho (Lotto). K nim sa pridali aj Valentin Madouas a Kevin Geniets (Groupama - FDJ) s Maximom Van Gilsom (Lotto). Nakoniec zostal len Goossens, ktorého pelotón dostihol po rýchlostnej prémii. Spomedzi ašpirantov na zelený dres bol lepší Philipsen, no favorit Girmay stratil z náskoku len dva body.

Radosť Dávida po expresnom góle.
Unikli fantastické správy: Dávid Hancko má oficiálne smerovať do Atlética Madrid! Zobraziť článok

Eritrejský pretekár musel riešiť v závere defekt, ale napriek tomu sa vrátil do pelotónu, ktorý nabral výraznejšie tempo až šesť kilometrov pred cieľom. Philipsenovi pomohol pred špurtom tímový kolega Mathieu van der Poel a Belgičan si pripísal prvé tohtoročné víťazstvo na TdF a siedme vôbec na tomto podujatí. "Určite je to veľká úľava. Predošlý týždeň nebol úplne dobrý, mali sme možno aj trochu smoly. Dnes sme ale ukázali skvelú tímovú prácu, to ako sme sa tam poskladali bolo učebnicové.

Je výborné začať druhý týždeň víťazstvom. Stále sme si verili a dúfali, že to príde. Biniam Girmay je tu vo výbornej forme a v súťaži o zelený dres má veľký náskok, ale nevzdávame sa a možno sa to podarí," povedal Philipsen pre akreditované médiá.

Tour de France - 10. etapa (Orleans - Saint-Amand-Montrond)
1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:20:06 h, 2. Biniam Girmay Hailu (Erit./Intermarche-Wanty), 3. Pascal Ackermann (Nem./Israel-Premier Tech), 4. Wout van Aert (Belg./Visma), 5. Fernando Gaviria Rendon (Kol./Movistar), 6. Sam Bennett (Ír./AG2R La Mondiale), 7. John Degenkolb (Nem./DSM), 8. Phil Bauhaus (Nem./Bahrajn Victorious), 9. Dylan Groenewegen (Hol./Visma), 10. Axel Zingle (Fr./Cofidis) +0 s

Celkové poradie:
1. Tadej Pogačar (Slov./SAE Team Emirates) 40:02:48 h, 2. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) +33 s, 3. Jonas Vingegaard Rasmussen (Dán./Visma) +1:15 min, 4. Primož Roglič (Slov./Bora-hansgrohe) +1:36, 5. Juan Ayuso Pesquera (Šp./SAE Team Emirates) +2:16, 6. Joao Almeida (Portug./SAE Team Emirates) +2:17, 7. Carlos Rodriguez Cano (Šp./Ineos Grenadiers) +2:31, 8. Mikel Landa Meana (Šp./Soudal Quick-Step) +3:35, 9. Derek Gee (Kan./Israel-Premier Tech) +4:02, 10. Matteo Jorgenson (USA/Visma) + 4:03

Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Weiss poslal odkaz Calzonovi: Mak ti zachránil kožu! Neurážaj ľudí, ktorí... Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk