Záhádná Pickfordova fľaša pomohla Anglicku k postupu: V čom je špeciálna?

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate doviedol svoj tím do finále ME 2020 a sobotňajším postupom do semifinále EURO ...

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate doviedol svoj tím do finále ME 2020 a sobotňajším postupom do semifinále EURO 2024 potvrdil pozíciu najúspešnejšieho kormidelníka Anglicka v histórii európskych šampionátov.

Fotogaléria

Po postupe cez Švajčiarsko, ktorý favorit dosiahol až po jedenástkovom rozstrele, priznal trápenie v ofenzíve. V stretnutí zaujal anglický brankár Jordan Pickford, ktorý mal na fľaši "ťahák" s menami švajčiarskych hráčov a krátkym textom k nim.

V podaní Pickforda nešlo o novinku, podobné pomôcky už použil v lige aj v reprezentácii. Pred duelom so Švajčiarskom chytil 8 zo 62 penált, ktorým čelil. Pred prvou proti Švajčiarsku, ktorá sa napokon ukázala ako kľúčová, sa oneskoril pri príchode do brány a možno aj to zneistilo hráča súpera.

Angličania strelili v piatich zápasoch doterajšieho priebehu ME päť gólov z hry, no napriek gólovo nevýraznej bilancii si v nich udržali nezdolanosť. Vo vyraďovacej fáze zdolali Slovensko 2:1 po predĺžení a gólový obrat z 0:1 predviedli aj proti Švajčiarom. Vo štvrťfinále sa prezentovali 13 streleckými pokusmi, no iba tri z nich smerovali na bránu.

"Náš zámer je hrať s loptou, ale momentálne nie sme schopní dávať viac gólov. V uplynulých troch zápasoch sme hrali proti piatim hráčom v defenzíve," poznamenal Southgate, ktorý vo štvrťfinále zaujal aj defenzívnymi úlohami pre ortodoxného útočníka Harryho Kanea. Aj s jeho pomocou Angličania zvládli viacero nebezpečných protiútokov Švajčiarov a napokon boli stopercentní vo všetkých piatich pokusoch v rozstrele.

Radosť anglických hráčov po góle na 2:1 v osemfinále proti Slovensku na EURO 2024
Bývalý slovenský reprezentant si servítku pred ústa nedával: TAKTO naložil Angličanom! Zobraziť článok

"Postúpili sme do tretieho semifinále z uplynulých štyroch veľkých podujatí, no tam nechceme skončiť," zdôraznil Southgate.Víťazstvo nad Švajčiarskom predstavovalo pre Angličanov prvý úspešný rozstrel na ME od roku 1996. Pred 28 rokmi v ňom zdolali Španielov, no neskôr prehrali štyri rozstrely za sebou.

Švajčiari začali jedenástkový rozstrel stopérom Manuelom Akanjim, ktorý sa zvyčajne v Manchestri City nedostáva k strelám z bieleho bodu a po krátkom rozbehu poslal nevýraznú strelu do pripraveného Pickforda.

"Nemám pre neho dosť slov útechy. Akanjimu som poďakoval za jeho výkon na turnaji a za vedenie tímu na ihrisku. Teraz musíme prijať veľký smútok a nie je to iba o jeho penalte. Myslím si však, že ME 2024 boli pre Švajčiarsko úspešné," uviedol tréner Švajčiarov Murat Yakin.

Radosť slovenských futbalistov po góle Ivana Schranza.
Schranz aj po štvrťfinále stále na čele tabuľky strelcov: Ako je na tom Slovensko v ostatných štatistikách? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk