Cavendish píše históriu: Rekordné etapové víťazstvo na Tour de France

Britský cyklista Mark Cavendish triumfoval v stredajšej etape 111. ročníka Tour de France. Rovinatú 177 km dlhú trať zo St. Jean Maurienne ...
  • Zdroj: SITA/AP

Britský cyklista Mark Cavendish triumfoval v stredajšej etape 111. ročníka Tour de France. Rovinatú 177 km dlhú trať zo St. Jean Maurienne do St. Vulbas absolvoval za 4:08:46 h a zaknihoval rekordné 35. etapové víťazstvo na Tour. Prekonal fenomenálneho Belgičana Eddyho Merckxa s 34 víťazstvami.

Cavendísh zdolal v špurte druhého Belgičana Jaspera Philipsena (Alpecin – Deceuninck), tretí bol Nór Alexander Kristoff (Uno-X Mobility). Na čele priebežného poradia zostal Slovinec Tadej Pogačar z tímu SAE Team Emirates. "Sám tomu nemôžem uveriť. Mám za sebou veľa pádov a vzostupov. Chcel som vyhrať etapu. Išli sme do toho, bol to risk, ale som šťastný. Vyšlo to tak ako malo," povedal Brit v cieli.
 

Piata etapa bola lákadlom pre špurtérov a o únik nemal spočiatku nikto záujem. V úvode to skúšal štvrtý muž celkového poradia Juan Ayuso, ale po štyroch kilometroch ho pohltili. Po ďalších pokusoch šliapol do pedálov Matteo Vercher z TotalEnergies, ktorý spolu Clementom Russom (Groupama) vytvorili klasický únik.
 

Dráma sa odohrala v pelotóne 59 kilometrov pred cieľom, keď prišlo k pádu viacerých pretekárov. Spôsobil ho Pogačar, ktorého súperi nechtiac mierne vytlačili k stredovému ostrovčeku s dopravnou značkou. Tej sa síce vyhol, ale spôsobil kolíziu Mateja Mohoriča, ktorý šiel za ním. Ten hneď stiahol na zem za ním idúceho kolegu Pella Bilbaa a ďalších asi šesť pretekárov. Nikomu sa však nič nestalo.
 

Neskôr začalo pršať, čo cyklistov nútilo k väčšej opatrnosti, ale pelotón pracoval dobre a Russoa s Vercherom pohltil 36 km pred cieľom. V hromadnom dojazde prišlo aj k pádu, najviac síl mal v závere skúsený Brit.
 

Odporúčame z TIVI.sk