Pogačar v prvej horskej etape vyšťavil konkurenciu: Po sólovom úniku sa vrátil do žltého dresu

Slovinský cyklista Tadej Pogačar ovládol po sólovom úniku utorkovú štvrtú etapu 111. ročníka Tour de France, ktorá mala 139,6 km a mierila ...
  • Zdroj: TASR/AP

Slovinský cyklista Tadej Pogačar ovládol po sólovom úniku utorkovú štvrtú etapu 111. ročníka Tour de France, ktorá mala 139,6 km a mierila z Pinerola do Valloire. Jazdec tímu SAE Team Emirates sa zároveň vrátil do žltého dresu pre celkového lídra pretekov.

FOTOGALÉRIA: Tadej Pogačar

Dvojnásobný celkový víťaz podujatia si pripísal 12. triumf na najprestížnejšom trojtýždňovom etapáku. V cieli mal náskok 35 sekúnd pred druhým Belgičanom Remcom Evenepoelom zo Soudalu Quick-Step i tretím tímovým kolegom Španielom Juanom Ayusom. Do žltého sa vrátil opäť po jednej etape.

Cyklisti netradične už v 4. etape zamierili do vysokohorského prostredia Álp. Po troch dňoch v Taliansku navyše prvýkrát zavítali na územie Francúzska. Pelotón sa v úvode držal pospolu, čakalo sa na príchod na jedinú rýchlostnú prémiu dňa, ktorá bola na trase už 18 km po štarte. Dvadsať bodov v Castel del Bosco získal Dán Mads Pedersen z tímu Lidl-Trek, ktorý predstihol pondelkového víťaza Eritrejčana Biniama Girmaya z Intermarché – Wanty. Zelený dres si však udržal Nór Jonas Abrahamsen z Uno-X Mobility, ktorý prémiou prešiel ako piaty.

V prvej etape Tour de France triumfoval Romain Bardet.
Dramatický finiš prvej etapy Tour de France: Pelotón prekvapili dvaja tímoví kolegovia Zobraziť článok

Ihneď po prémii čakalo jazdcov takmer 40 km dlhé pozvoľné stúpanie s priemerom 3,7 % do lyžiarskeho strediska Sestriere. Vytvoril sa početný únik s takmer 20 cyklistami, pelotón však situáciu kontroloval s odstupom zhruba dvoch minút. Horskou prémiou druhej kategórie prešiel prvý Brit Stephen Williams z Izrael – Premier Tech a získal päť bodov. Druhý bol Francúz Valentin Madouas z Groupama – FDJ, ktorý jazdil v bodkovanom drese najlepšieho vrchára, hoci v klasifikácii tejto súťaže mu patrilo 2. miesto, prvý v nej bol pred etapou „zelený" Abrahamsen. Po krátkom klesaní nasledovala ešte jedna dvojka, a to 8,3 km dlhý vrch Col de Montgenevre s priemerom 6%. Aj na ňom bol prvý Williams, ktorý zdolal tesne Francúza Warrena Barguila z DSM-firmenich PostNL.

Treťou horskou prémiou na trati bol slávny Galibier, ktorý spadá pod najvyššiu HC kategóriu. Do výšky 2628 metrov nad morom museli jazdci stúpať 22,9 km s priemerom 5,1 %. Tón pretekov začali udávať jazdci bojujúci o celkové poradie. Šesť kilometrov pod vrcholom začal strácať muž v žltom Ekvádorčan Richard Carapaz z EF Education - Easy Post a opustil prvú dvadsiatku celkového poradia. Pogačar zaútočil tesne pod vrcholom a držať sa ho pokúsil jedine jeho veľký rival Dán Jonas Vingegaard z Visma Lease a Bike. Ani ten sa však neudržal a záverečných 20 km v klesaní už strávil Slovinec osamote. Vingegaard prišiel do cieľa na 5. priečke s mankom 37 sekúnd.

Peter Sagan dal pretekom na ceste zbohom.
Saganova labutia pieseň na Štrbskom Plese: Tourminátor dal pretekom na ceste zbohom Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk