Calzona dal pocítiť svoj hnev: Borbély, teraz dobre počúvaj!

Spustil oheň a síru! Tréner Francesco Calzona na tlačovej konferencii po EURO 2024 ukázal naplno svoj taliansky temperament a nedával ...
  • Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Spustil oheň a síru! Tréner Francesco Calzona na tlačovej konferencii po EURO 2024 ukázal naplno svoj taliansky temperament a nedával si servítku pred ústa. Naložil viacerým futbalovým osobnostiam a najviac to schytal televízny expert Ladislav Borbély.

FOTOGALÉRIA: Francesco Calzona

Hneď po príchode na lavičku slovenskej reprezentácie sa Talian Francesco Calzona stretol s veľkou kritikou. No výsledkami aj najväčším pochybovačom zavrel ústa. Priviedol "sokolov" na EURO 2024 a slovenský tím pod jeho vedením takmer šokoval futbalový svet. V osemfinále mal na lopatkách silné Anglicko, v skupine sa zas postaral o senzáciu na úkor Belgicka po výhre 1:0.

Calzona na pondelňajšom brífingu pre slovenské médiá ukázal svoj taliansky temperament a poriadne zostra naložil viacerým kritikom z futbalového prostredia. "V minulosti som sa nechcel k tomu vyjadrovať, ale teraz tak urobím. V tejto krajine je asi desiatka ľudí, ktorí nechcú dobre slovenskej reprezentácii a verím tomu, že dnes sa tešia, že sme už z európskeho šampionátu doma. Najhoršia vec však bola, že ma začali kritizovať hneď, ako som sem prišiel a vôbec nie na základe mojej práce. Takisto kritizovali za to zväz. Nepočkali ani deň, aby videli kvalitu mojej práce."

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) po návrate z majstrovstiev Európy 2024 v Nemecku.
Calzona po EURO: Najviac ma potešilo TOTO, nikdy sme to nevideli Zobraziť článok

Najviac to od talianskeho odborníka, ktorý v uplynulej sezóne viedol aj SSC Neapol, schytal televízny expert Ladislav Borbély. "Ja som prišiel na Slovensko s obrovskou pokorou a rešpektom, ale títo ľudia ho voči mne nepreukázali. Riaditeľom nad všetkými je pán Borbély, ktorý sa tvári, respektíve je považovaný za futbalového experta. Podľa môjho názoru však chápe z futbalu veľmi málo a už na jeho tvári je vidieť, že to je agresívny typ osoby. On pochyboval o mne, či mám vôbec trénerskú licenciu. Poznám všetky jeho vyjadrenia a mám z toho osobný pocit, že má záujem o nejaké miesto na futbalovom zväze. Na to však podľa mňa nemá kapacitu. Najväčší problém však nie je on, ale ľudia, ktorí mu dávajú priestor, nechajú ho rozprávať a nechápu, že on zahanbuje celé okolie."

Medzi najväčších neprajníkov slovenského futbalu zaradil aj mená ako Róbert Vittek, Ján Mucha či Martin Škrtel. Posledne menovaného však "ospravedlnil", pretože bývalý obranca FC Liverpool zmenil na Calzonu názor. "Začal veľmi zle, dal sa na stranu desiatky ľudí, čo som spomínal, a to ma veľmi mrzelo. Nečakal som to od takého hráča. Teraz by som mu chcel pogratulovať, že zmenil názor a začal sa na to pozerať inak." A nepotešili ho ani vyjadrenia bývalého reprezentačného trénera Jána Kozáka st. na jeho osobu v relácii Nočná pyramída. "Človek jeho úrovne sa nemôže vyjadrovať na barovej úrovni."

„Bolo náročné otvoriť sa ľudom,“ hovorí Martin Škrtel.
Škrtel vo vysielaní anglickej televízie: Hráte mizerne, Slováci vás môžu prekvapiť Zobraziť článok

Calzona zdôraznil, že nemá problém s konštruktívnou kritikou, ale neznesie nezmyselné útoky a agresivitu voči svojej osobe. Dodal, že na Slovensko neprišiel kvôli peniazom. "Pre mňa je na prvom mieste mužstvo, ktoré to chápe a takéto veci nám potom dodávajú ešte väčšiu energiu. Kritika je súčasťou mojej práce, funguje to tak v Taliansku, ale i na celom svete. Jediné, čo nebudem akceptovať, sú útoky na moju adresu. Taktiež odmietam agresívne útoky či vyhrážky. Uzavriem to tak, že som sem neprišiel brať peniaze. V deň, keď si uvedomím, že si ich nezaslúžim, tak to tu zbalím a pôjdem domov. Už som to počas mojej trénerskej kariéry tri-štyrikrát urobil."

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk