Rusi zúria a do Paríža nevyslali nikoho: Je to ponižujúce, odkázali

Ruskí džudisti sa nezúčastnia na OH v Paríži po tom, čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) povolil účasť len štyrom z navrhovaných sedemnástich ...

Ruskí džudisti sa nezúčastnia na OH v Paríži po tom, čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) povolil účasť len štyrom z navrhovaných sedemnástich adeptov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Ruskú džudistickú federáciu.

Fotogaléria

Individuálni športovci z Ruska a Bieloruska môžu v Paríži štartovať iba ako neutrálni po splnení striktných podmienok. Nesmú byť v spojení s armádnymi a bezpečnostnými zložkami svojich krajín, nemôžu podporovať vojnu na Ukrajine a musia splniť podmienky Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Ich účasť musia schváliť predstavitelia MOV.

Ruská džudistická federácia vo svojom vyhlásení uviedla, že nemôže takéto rozhodnutie MOV akceptovať. "Až do samotného konca sme dúfali, že zdravý rozum a túžba mať plnohodnotné olympijské hry, so športovcami z Ruska a Bieloruska, prevládne nad politickými intrigami," píše sa v texte.

"Bohužiaľ, táto nádej sa nenaplnila. Za daných okolností sa vedenie Ruskej džudistickej federácie jednohlasne rozhodlo, že ruské džudo takéto ponižujúce podmienky akceptovať nebude a teda na hrách v Paríži - vo formáte, aký navrhujú predstavitelia MOV - sa nezúčastníme," dodala federácia.

Ruský prezident Vladimír Putin je držiteľ čierneho pásu v džude a pravidelne trénuje s ruskými reprezentantmi. Medzinárodná federácia džuda v roku 2022 informovala, že Putinovi pozastavila titul čestného prezidenta.

Legendárny ruský MMA bojovník Khabib Nurmagomedov.
Vážny problém hviezdneho Rusa: Kvôli podozreniu z terorizmu k nemu vtrhla bezpečnostná služba Zobraziť článok

„Bolo náročné otvoriť sa ľudom,“ hovorí Martin Škrtel.
Škrtel vo vysielaní anglickej televízie: Hráte mizerne, Slováci vás môžu prekvapiť Zobraziť článok

Dánska futbalistka Nadia Nadimová.
Šokujúci príbeh dánskej futbalistky: O otca prišla kvôli Talibanu a rozpráva 11 jazykmi! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk