Šokujúci príbeh dánskej futbalistky: O otca prišla kvôli Talibanu a rozpráva 11 jazykmi!

Riskantný krok, ktorý im priniesol nový život. Ak by Nadia Nadimová (36) so svojou matkou a štyrmi sestrami neutiekla v detstve z Afganistanu, ...
  • Zdroj: Instagram/nadi9nadim

Riskantný krok, ktorý im priniesol nový život. Ak by Nadia Nadimová (36) so svojou matkou a štyrmi sestrami neutiekla v detstve z Afganistanu, ktorý ovládal Taliban, nemala by vzdelanie, štúdium medicíny, ani šancu hrať futbal.

Príležitosť nedala na seba dlho čakať a v Dánsku sa mu začala aj aktívne venovať. „Bol to jeden zo športov, ktorý sme so sestrami a ostatnými deťmi pravidelne hrávali v azylovom dome. Venovali sme sa mu deň čo deň od obeda až do zotmenia,“ objasnila Nadimová, ktorej prvý klub bol B52 Aalborg.

V roku 2008 získala dánske občianstvo a krátko na to sa stala aj reprezentantkou. Dnes má na svojom konte viac než 100 zápasov vo farbách národného tímu a svoje futbalové umenie predvádzala na klubovej úrovni aj v Amerike, Taliansku, Anglicku či vo Francúzsku. Futbal vždy vnímala ako vášeň „Milujem futbal, ale nikdy som o ňom neuvažovala ako o práci. Dostávam zaň peniaze, no s s radosťou by som ho hrala aj zadarmo,“ vysvetlila Nadia, ktorej mladšia sestra Diana je sedemnásobnou dánskou šampiónkou v boxe a jej teta Aryana Sayeed patrí medzi najpopulárnejšie afganské speváčky na svete.

Domáci Nemci si v osemfinále poradili s Dánmi.
Eufória na štadióne v Dortmunde: Domáci Nemci postupujú ďalej Zobraziť článok


Futbalistka, ktorú v roku 2018 zvolil prestížny magazín Forbes za jednu z 20 najsilnejších žien v medzinárodnom športe, vie, že futbal nebude hrať večne, a tak sa popri ňom vrhla na štúdium medicíny. Pred dvomi rokmi sa stala chirurgičkou. „Podobné emócie či nával adrenalínu ako po strelení gólu, zažívam na operačnej sále,“ dodala na záver mnohonásobná reprezentantka Dánska, ktorá ovláda jedenásť jazykov.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.
Tréner Calzona pred osemfinále nič neskrýva: Akou hrou sa budeme prezentovať proti Anglicku? Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk