MacKinnon získal dve trofeje: Ceny si prevzali aj Hellebuyck a Bedard

Hokejový útočník Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche získal premiérovo Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti zámorskej ...
  • Zdroj: TASR/AP

Hokejový útočník Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche získal premiérovo Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti zámorskej NHL.

Norrisova trofej pre najlepšieho obrancu patrí prvýkrát v histórii hráčovi Vancouveru Canucks. Dvadsaťštyriročný kapitán tímu Quinn Hughes bol najproduktívnejší zadák NHL, v 82 zápasoch nazbieral 92 bodov (17+75). Zároveň mal medzi obrancami najviac bodov v hre v plnom počte (54), bol druhý v presilovkách (38) a štvrtý v hodnotení plus/mínus (+38). V prvej obrane Canucks vytvoril údernú dvojicu s Čechom Filipom Hronekom, odohral v priemere 24:41 minúty na zápas (10. najvyšší priemer v NHL). Hughes, ktorý bol finalista na zisk Norris Trophy prvýkrát v kariére, pomohol Vancouveru (50-23-9) vyhrať Pacifickú divíziu. O jeho víťazstve rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov, dostal 1864 bodov. Ďalšími finalistami boli Roman Josi z Nashvillu (1207 bodov) a Cale Makar z Colorada (893 bodov). Vlani trofej získal Erik Karlsson z tímu San Jose.

Connora Bedarda podľa očakávania vyhlásili za najlepšieho nováčika sezóny. Osemnásťročný center bol vlani jednotkou draftu a okamžite sa zaradil do zostavy Chicaga Blackhawks. Bol najlepší strelec (22 gólov), nahrávač (39) i najproduktívnejší hráč (61 bodov) spomedzi všetkých nováčikov aj napriek tomu, že odohral len 68 zápasov. O ďalších 14 prišiel po zlomenine čeľuste, vo februári sa vrátil na ľad a v 29 dueloch potom nazbieral 28 bodov. Najlepší medzi novicmi bol aj v počte striel na bránku (206), v počte bodov v rovnovážnom stave (40) a v priemernom čase strávenom na ľade v zápase (19:47 min). Bedard je desiaty držiteľ Calder Trophy v dejinách Blackhawks, pripomenul oficiálny web NHL. Aj o tomto víťazovi tradične rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov. Bedard od nich nazbieral 1808 bodov, ďalší dvaja finalisti boli obrancovia Brock Faber (Minnesota, 1464) a Luke Hughes (New Jersey, 686). Jeden bod dostal aj slovenský obranca Šimon Nemec z New Jersey a obsadil tak v hlasovaní spoločnú 14. priečku. Víťazom Calder Trophy v predchádzajúcej sezóne bol útočník Matty Beniers zo Seattlu.

Už pred galavečerom v Las Vegas bolo známych viacero ďalších držiteľov prestížnych cien za sezónu 2023/2024. Rick Tocchet z Vancouveru Canucks sa stal najlepším trénerom, keď dostal Jack Adams Award. Aleksander Barkov z Floridy Panthers získal druhýkrát v kariére Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka. Jacob Trouba z New Yorku Rangers má Mark Messier Leadership Award pre hráča s najlepšími vodcovskými schopnosťami na ľade i mimo neho. Trofej Lady Byngovej pre najslušnejšieho hráča, ktorý najlepšie spája vysoký herný štandard s džentlmenským prístupom, dostal obranca Jaccob Slavin z Caroliny Hurricanes. Bill Masterton Memorial Trophy pre hráča, ktorý spája svoje majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou hokeju patrí brankárovi Connorovi Ingramovi z Arizony (teraz už Utah Hockey Club). Krídelník Anders Lee z New Yorku Islanders je držiteľ King Clancy Memorial Trophy pre hráča, v ktorého osobe sa najlepšie spájajú hráčske a ľudské kvality. Cenu Jima Gregoryho pre najlepšieho generálneho manažéra roka dostal Jim Nill z Dallasu Stars. Stanleyho pohár vyhrali hokejisti Floridy Panthers po finálovom triumfe 4:3 na zápasy nad Edmontonom.

Súperom slovenských futbalistov v osemfinále ME budú Angličania.
V stávke bolo oveľa viac: Slováci zinkasovali za postup tučný balík! Zobraziť článok

Zoznam individuálnych ocenení NHL za sezónu 2023/2024:

Hart Trophy (najužitočnejší hráč): Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche)

Ted Lindsay Award (najlepší hráč podľa hlasovania členov NHLPA): Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche)

Norris Trophy (najlepší obranca): Quinn Hughes (Vancouver Canucks)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)

Calder Trophy (najlepší nováčik): Connor Bedard (Chicago Blackhawks)

Conn Smythe Trophy (najužitočnejší hráč play off): Connor McDavid (Edmonton Oilers)

Selke Trophy (najlepší defenzívny útočník): Aleksander Barkov (Florida Panthers)

Lady Byng Trophy (najväčší džentlmen): Jaccob Slavin (Carolina Hurricanes)

Jack Adams Award (najlepší tréner): Rick Tocchet (Vancouver Canucks)

Mark Messier NHL Leadership Award (najlepší líder): Jacob Trouba (New York Rangers)

Bill Masterton Trophy (príkladná oddanosť a vernosť hokeju): Connor Ingram (Arizona Coyotes)

King Clancy Trophy (najlepšie spojenie hráčskych a ľudských kvalít): Anders Lee (New York Islanders)

Art Ross Trophy (najproduktívnejší hráč základnej časti): Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning)

Maurice "Rocket" Richard Trophy (najlepší strelec základnej časti): Auston Matthews (Toronto Maple Leafs)

William M. Jennings Trophy (pre brankárov tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov): Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)

All Star tím - prvý tím: Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets) - Quinn Hughes (Vancouver Canucks), Roman Josi (Nashville Predators) - Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning), Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche), Artemij Panarin (New York Rangers)

All Star tím - druhý tím: Thatcher Demko (Vancouver Canucks) - Adam Fox (New York Rangers), Cale Makar (Colorado Avalanche) - David Pastrňák (Boston Bruins), Connor McDavid (Edmonton Oilers), Filip Forsberg (Nashville Predators)

All Star tím nováčikov: Piotr Kočetkov (Carolina Hurricanes) - Brock Faber (Minnesota Wild), Luke Hughes (New Jersey Devils) - Logan Cooley (Arizona Coyotes), Connor Bedard (Chicago Blackhawks), Marco Rossi (Minnesota Wild)

Jim Gregory Award (pre najlepšieho generálneho manažéra): Jim Nill (Dallas Stars)

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk