Slovensku zostalo 5 možných súperov do osemfinále: Najprijateľnejší? Musia postúpiť Maďari!

Štyri futbalové veľmoci a jeden trpaslík, taký je výber pre slovenskú reprezentáciu na EURO 2024 v prípade, že sa dostane do osemfinále. ...
  • Zdroj: Matej Kalina

Štyri futbalové veľmoci a jeden trpaslík, taký je výber pre slovenskú reprezentáciu na EURO 2024 v prípade, že sa dostane do osemfinále. A rozhodovať bude nielen výsledok zápasu Slovensko - Rumunsko, ale aj vývoj na ostatných štadiónoch, kde sa dnes skončí skupinová fáza európskeho šampionátu.

FOTOGALÉRIA: Slováci na tréningu
 
Švajčiarsko - Taliansko a Nemecko - Dánsko, taký je osemfinálový program ME na sobotu 29. júna. Dnes sa rozhodne o tom, či ho slovenskí reprezentanti budú sledovať z domu, alebo sa ešte v Nemecku budú pripravovať na svoje osemfinálové stretnutie. Ak postúpime z tretieho miesta, budeme hrať v nedeľu, ak z druhého v pondelok a víťazstvo v skupine nám dá čas na prípravu až do utorka. Otázne však je, proti komu by sme hrali. 
Budú to Francúzi?
 
Ak obsadíme druhé miesto v skupine, naším súperom bude Francúzsko, pričom zápas by sa hral 1. júla o 18.00 hod. v Düsseldorfe. Na tamojšom štadióne sme prehrali zápas s Ukrajinou. Zároveň druhá pozícia je jediná, pri ktorej nemusíme prepočítavať a čakať, ako dopadne dnes večer záver F-skupiny a tým aj to, kto postúpi z tretích miest. Aktuálna tabuľka vyzerá takto:
 
1. Holandsko 3 4:4 4 - istý postup
2. SLOVENSKO 2 2:2 3
3. Slovinsko 3 2:2 3 - istý postup
4. Maďarsko 3 2:5 3
-------------------------
5. Chorvátsko 3 3:6 2 - už nemôže postúpiť
6. Česko 2 2:3 1
 
Pomôže Čechom dohoda?
 
S veľkou pravdepodobnosťou postúpi aj tretí tím z našej E-skupiny. Všetci z nej síce ešte môžu byť horší ako Maďarsko, ale to iba pri divokých výsledkoch. Teda až na Ukrajinu. Lebo keď my prehráme s Rumunskom a ona prehrá s Belgickom aspoň o dva góly, alebo presne 0:1 a inkasuje k tomu minimálne 8 trestných bodov (1 je za žltú kartu, 3 za červenú kartu a 4 za žltú a následnú červenú kartu), spadne v tabuľke tretích za Maďarov. Tým by sa však jej šanca na postup nestratila, len by musela čakať na vývoj v F-skupine.
 
V nej má Portugalsko isté prvé miesto, čiže zrejme bude šetriť hráčov proti Gruzínsku. Nováčik ME však má veľkú motiváciu. Na konte má síce zatiaľ len bod, ale keď vyhrá, určite postúpi! To isté platí pre súboj Česko - Turecko. Víťaz postupuje, pričom Turkom stačí aj remíza a môže aj jednogólová prehra! Za predpokladu, že Gruzínsko nezdolá Portugalsko, tak Česi a Turci sa môžu dohodnúť, že vyhrajú naši západní susedia o gól a postúpia obaja!

Slovenskí hráči pred zahratím priameho kopu v zápase proti Ukrajine
Našej i rumunskej repre stačí na osemfinále aj deľba bodov: Stávkové kancelárie reagujú! Zobraziť článok

Kombinácie
 
Pre Slovensko však vôbec nie je jedno, ktorí tretí postúpia. Práve to nám totiž určí v prípade postupu z prvého alebo tretieho miesta osemfinálového súpera. Existovalo 15 možných kombinácií, ako to môže byť, no teraz sú už len tieto tri:
 
1. Ak najlepší tretí budú zo skupín A, C, D, E, potom sa spárujú dvojice 1B-3E, 1C-3D, 1E-3C, 1F-3A.
2. Ak najlepší tretí budú zo skupín A, C, D, F, potom sa spárujú dvojice 1B-3F, 1C-3D, 1E-3C, 1F-3A.
3. Ak najlepší tretí budú zo skupín C, D, E, F, potom sa spárujú dvojice 1B-3F, 1C-3E, 1E-3D, 1F-3C.
 
Možnosti pri postupe z 1. miesta
 
Tu by nám pomohlo, aby postúpilo Maďarsko ako tretí z A-skupiny. Pretože iba v takom prípade by sme hrali v osemfinále proti Slovinsku. A to je jediný papierovo slabší súper, ktorého môžeme dostať. Ak aj vyhráme skupinu, no Maďari nepostúpia, hrali by sme s tretím z D-skupiny, čo je Holandsko.
 
Osemfinále SLOVENSKO - Slovinsko/Holandsko by sa hralo 2. júla o 18.00 h v Mníchove.
 
Na snímke tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona.
Calzona pred záverečným duelom skupiny: Chvália nás aj európski odborníci! Zobraziť článok
 
Možnosti pri postupe z 3. miesta
 
V takomto prípade by sme nastúpili proti jednému z dvojice Španielsko, Anglicko. Španielov by sme chytili vtedy, ak by postúpili aj Maďari (A-skupina) a Angličanov vtedy, ak postúpi tretí z F-skupiny.
 
Osemfinále Španielsko - SLOVENSKO by sa hralo 30. júna o 21.00 h v Kolíne nad Rýnom.
Osemfinále Anglicko - SLOVENSKO by sa hralo 30. júna o 18.00 h v Gelsenkirchene.
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk