Francúzi do boja o štvrťfinále z druhého miesta: Čeliť môžu aj Slovensku!

Futbalisti Francúzska prekvapivo remizovali vo svojom záverečnom stretnutí v D-skupine ME s Poľskom 1:1.
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalisti Francúzska prekvapivo remizovali vo svojom záverečnom stretnutí v D-skupine ME s Poľskom 1:1.

FOTOGALÉRIA: Francúzsko - Poľsko

"Les Bleus" postúpili do osemfinále z druhého miesta tabuľky, keďže víťazmi "déčka" sa stali Rakúšania, ktorí zdolali Holandsko (3:2). Francúzi v boji o štvrťfinále vyzvú druhý tím "slovenskej" E-skupiny.

Do zostavy "Les Bleus" sa vrátil kapitán Kylian Mbappe, ktorý v 56. minúte poslal svoj tím do vedenia z pokutového kopu. Dvadsaťpäťročný útočník vynechal pre zlomeninu nosa duel s Holandskom (0:0). Proti Poliakom nastúpil s ochrannou maskou na tvári.

Deľbu bodov zariadil v 79. minúte takisto gólom z penalty Robert Lewandowski. Poľský kapitán sa presadil už na štvrtom kontinentálnom šampionáte za sebou. Po chorvátskom stredopoliarovi Lukovi Modričovi a hviezdnom Portugalčanovi Cristianovi Ronaldovi (päťkrát) sa stal len tretím hráčom, ktorému sa to podarilo.

Francúzi si musia počkať na vývoj E-skupiny, v ktorej je situácia zamotaná. Všetky štyri tímy majú rovnaký počet bodov (3). Slováci sa stretnú v stredu vo Frankfurte s Rumunskom (18.00 h), Belgičania si v rovnakom čase v Stuttgarte zmerajú sily s Ukrajinou.

D-skupina, 3. kolo:
Francúzsko - Poľsko 1:1 (0:0)
Góly:
56. Mbappe (z 11 m) - 79. Lewandowski (z 11 m). ŽK: Rabiot - Zalewski, Dawidowicz, Swiderski. Rozhodcovia: Guida - Meli, Peretti (všetci Tal.).

Francúzsko: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez - Tchouameni (81. Fofana), Kante (61. Griezmann), Rabiot (61. Camavinga) - Dembele (86. Kolo Muani), Mbappe, Barcola (61. Giroud)

Poľsko: Skorupski - Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Moder, Zielinski, Zalewski (68. Skoras) - Szymanski (68. Swiderski), Lewandowski, Urbanski

Štyria ľudia utrpeli zranenia po tom, ako chorvátski fanúšikovia napadli talianskych priaznivcov.
Chorvátski fanúšikovia rozpútali peklo: Štyria zranení a jedenásť obvinených! Zobraziť článok

Okrem návratu Mbappeho dal tréner Didier Deschamps premiérovo na turnaji šancu Barcolovi, ktorého nasadil na ľavé krídlo. Prvýkrát v základe nastúpil na opačnej strane kanonier Lewandowski. Otvárací gól mal na kopačke v 11. minúte Hernandez, ktorý si nabehol na spätnú prihrávku Dembeleho, ale Skorupski si postrážil prízemnú strelu na prvú žrď.

Poliaci však v úvodnej štvrťhodine skúšali hroziť z protiútokov a tlačili sa do zakončenia. Do vedenia ich mohol poslať po rohovom kope Urbanski, ale volej od zeme mieril priamo do rúk Maignana. Francúzi ťahali takmer všetky svoje útoky po pravom krídle cez Dembeleho, ktorý mohol skórovať v 20. minúte, ale Skorupski dobre zmenšil strelecký uhol.

Po polhodine hry mal prvú veľkú šancu na turnaji Lewandowski, jeho hlavičkový pokus sa však obtrel o nohu brániaceho Salibu a lopta tesne minula bránu Francúzov. Favorit duelu trpel na slabú efektivitu a po piatich polčasoch mal na konte iba jeden strelený gól, pričom víťazný presný zásah do siete Rakúska mal prívlastok vlastný.

Krátko po zmene strán mal prvý gól na turnaji na kopačke Mbappe, ale jeho "obaľovačku" spoza šestnástky vyrazil Skorupski. Francúzsky kapitán sa však dočkal v 56. minúte. Do pokutového územia v rýchlosti vbehol Dembele, ktorého poslal k zemi Kiwior a Mbappe poslal z penalty svoj tím do vedenia.

Jedenástka sa však kopala aj na opačnej strane a hneď dvakrát v priebehu pár sekúnd. Po faule na striedajúceho Swiderskeho si postavil loptu na biely bod Lewandowski, no jeho pokus zlikvidoval Maignan. Francúzsky brankár však opustil bránkovú čiaru skôr a penalta sa opakovala. Lewandowski si súboj s Maignanom zopakoval, loptu poslal do rovnakej strany, ale tentoraz mieril milimetrovo presne k žrdi. Víťazstvo mohol v 85. minúte strhnúť na stranu Francúzov Giroud, ale obetavým blokom sa blysol obranca Bednarek.

tabuľka D-skupiny:
        1. Rakúsko 3 2 0 1 6:4 6*
        2. Francúzsko 3 1 2 0 2:1 5*
        3. Holandsko 3 1 1 1 4:4 4*
        4. Poľsko 3 0 1 2 3:6 1

Hráč Rakúska Patrick Wimmer sa teší z úvodného gólu, ktorý si strelil do vlastnej brány Holanďan Donyell Malen.
Veľké prekvapenie v Berlíne! Rakúšania zdolali favorita a ovládli skupinu Zobraziť článok

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk