Našej i rumunskej repre stačí na osemfinále aj deľba bodov: Stávkové kancelárie reagujú!

Už je to jasné aj matematicky! Remíza v zápase Slovensko - Rumunsko posúva do osemfinále ME oba tímy. Kto však prehrá, ten sa musí spoliehať ...
  • Zdroj: mk

Už je to jasné aj matematicky! Remíza v zápase Slovensko - Rumunsko posúva do osemfinále ME oba tímy. Kto však prehrá, ten sa musí spoliehať na ostatné výsledky, aby postúpil.

Vyrojili sa teda špekulácie, či sa obe reprezentácie nedohodnú na deľbe bodov. Podľa osobností slovenského futbalu je to vylúčené, kým v Rumunsku za takýmito úvahami nič zlé nevidia. Zareagovali aj stávkové kancelárie, ktoré znížili kurz na remízu. 

Do vyraďovacích bojov postupujú z každej skupiny prví dvaja a tiež štyria najlepší z tretích priečok. To otvára možnosti na rôzne kalkulácie. Slovenská postupová matematika je však jednoduchá, stačí nám neprehrať s Rumunskom, pričom naši dnešní súperi sú na tom rovnako. „Do zápasu pôjdeme s tým, že chceme vyhrať a pokúsiť sa skončiť v skupine na prvom mieste. Pokiaľ by nás však desať minút pred koncom aj remíza posúvala ďalej, bolo by to možno iné,“ povedal cez víkend Stanislav Lobotka ešte netušiac, že remíza naozaj bude stačiť...

RADŠEJ MAL MLČAŤ

Kurzy na remízu utešene klesajú aj v stávkových kanceláriách. „Nemyslím si, že je nemorálne so Slovákmi remizovať,“ povedal na rovinu pre sport.ro bývalý rumunský reprezentant Adrian Cristea (40). Ten očakáva defenzívny zápas. „Opakujem, že na tom nevidím nič nemorálne. Ako divák chcete vidieť možno niečo iné, ale ako futbalista vidíte pred sebou len jeden cieľ,“ doplnil.

Na toto netradične otvorené vyjadrenie zareagoval so smiechom náš bývalý reprezentant Ľubomír Moravčík (59). „Ha-ha, to nemal povedať,“ poznamenal a následne už vážnejšie pripojil: „Spoliehať sa na remízu by som neriskoval, to je krehké, proste hlúposť. Náhodou v závere inkasujeme nejaký smiešny gól, skončíme štvrtí a budeme plakať. Ja by som hral na víťazstvo.“

Legendárny hráč si myslí, že Rumuni budú vyčkávať v zákope, čo by sme mali využiť. „Jednoznačne máme na postup. Treba hrať na víťazstvo, aby sme v osemfinále mali čo najprijateľnejšieho súpera,“ dodal.

ŠPEKULÁCIE NEPLATIA

Dá sa vôbec dohodnúť remíza na takejto úrovni? „Môže sa stať všeličo, ale na takomto fóre sa to nerobí. Ide o ME, kde sa chce každá krajina prezentovať svojou hrou, svojimi fanúšikmi, a najmä chce ukázať svetu, že vie hrať futbal. A takéto špekulácie tam rozhodne neplatia,“ myslí si bývalý reprezentačný tréner Dušan Galis (74), ktorý si nespomína, že by niečo také počas kariéry zažil.

Jeho nástupca na reprezentačnej lavičke Ján Kocian (66) to vidí podobne. „Dohodnúť sa so súperom na nerozhodnom výsledku? Ha-ha. Takéto zápasy sa na remízu nehrajú. Nedá sa do poslednej sekundy kalkulovať, niečo také nie je na tejto úrovni možné. Možno mi počas hráčskej kariéry niekedy stačila remíza, ale také myšlienky z hlavy hneď vypustíte. To očakávam aj od našich. Určite pôjdu na víťazstvo,“ dodal Kocian.

KVÔLI DOHODE SME UŽ SMÚTILI

V histórii nájdeme viacero prípadov, že dvom tímom vo vzájomnom zápase stačil nejaký výsledok a presne taký sa aj zrodil. Na ME 2017 do 21 rokov na to doplatilo Slovensko. Vtedy by nás do semifinále ako najlepší tím z druhého miesta posunul akýkoľvek výsledok okrem jednogólového víťazstva Talianska nad Nemeckom. Lenže Taliani vyhrali 1:0, obaja postúpili do semifinále na náš úkor a Nemci sa stali majstrami Európy. Vtedy kvôli tomu smútili aj Škriniar, Lobotka, Haraslín, Vavro, Bero, Bénes i Rodák, ktorí sú dnes na veľkých ME.

Aj tie však pamätajú viacero dohôd. Najznámejšia sa zrodila na EURO 2004, keď Dáni a Švédi potrebovali remízu 2:2 a vyššiu, pričom 2:2 sa to napokon aj skončilo, na čo doplatili vypadnutím Taliani. „Niekto by sa mal hanbiť a my to nie sme,“ konšpiroval vtedy brankár Gianluigi Buffon.

Známy je aj zápas z MS 1982 Západné Nemecko - Rakúsko (1:0), keď takýto výsledok oboch posúval ďalej na úkor Alžírska. Vlastne tento škandalózny duel zapríčinil, že odvtedy sa záverečné zápasy skupín hrajú v jednotný čas.

HLAVY PRACUJÚ

Podľa bývalého futbalistu a dnes športového psychológa Petra Kuračku (45) majú hráči sklony k tomu, že nemusia vydať zo seba všetko, ak im stačí remíza. „V takejto situácii majú mužstvá tendenciu viac brániť, ako útočiť, teda menej riskovať. Vie to byť však často zradné. Dôležité bude, aby si náš tím šiel stále za víťazstvom. Naši by sa mali nastaviť, že chcú vyhrať, dominovať a predviesť svoju hru,“ vyjadril sa s tým, že to aj od našich očakáva, keďže takto pozná náš trénerský tím.

Na snímke tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona.
Calzona pred záverečným duelom skupiny: Chvália nás aj európski odborníci! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk