Ak Slováci skončia v skupine na treťom mieste: Kedy postúpia a kedy nie?

Dramatickejší scenár skupina E majstrovstiev Európy priniesť nemohla. Po dvoch kolách majú v nej všetky štyri tímy rovnaký počet bodov ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Dramatickejší scenár skupina E majstrovstiev Európy priniesť nemohla. Po dvoch kolách majú v nej všetky štyri tímy rovnaký počet bodov – tri.

Poďme sa teraz pozrieť na situáciu tretích miest v skupinách. Ako je známe, štyri najlepšie mužstvá zo šiestich skupín doplnia osemfinálovú elitu. Slováci sa už v takejto situácii ocitli dvakrát. Na EURO 2016 boli v skupine tretích tímov na prvom mieste a postúpili. O štyri roky neskôr na EURO 2020 skončilo Slovensko posledné a nepostúpilo.

Ak zverenci Calzonu s Rumunskom remizujú, so štyrmi bodmi takmer určite postúpia. Ak by prehrali muselo by sa udiať niekoľko prekvapení, aby nepostúpili.

Zo všetkých skupín sa zatiaľ dohrala iba A-skupina. Tretie je Maďarsko s troma bodmi a skóre 2:5. Slováci majú tiež 3 body a zatiaľ skóre 2:2. Ak by sme teda mali padnúť pod Maďarov, museli by sme s Rumunmi prehrať o viac ako tri góly. Ak by sme prehrali 1:4, mali by sme skóre 3:6, rovnako -3 ako Maďari, ale vyšší počet strelených gólov. Zaujímavá situácia by nastala ak by sme prehrali 0:3 a mali rovnaké skóre ako Maďari 2:5. Tu by potom rozhodovali disciplinárne body, ktoré mužstvá dostávajú za žlté a červené karty. Maďari majú 10 žltých kariet, čiže 10 bodov. Slováci majú zatiaľ jednu žltú kartu, čiže v tomto smere sú výrazne lepší ako Maďari.

Radosť Dávida po expresnom góle.
Prišla konkrétna ponuka: Prestúpi Hancko k svetovému gigantovi? Agent prezradil, ktorý klub je priorita! Zobraziť článok

V skupine B má 1 bod Albánsko a Chorvátsko. Prvý menovaný hrá so Španielskom, druhý s Talianskom. Tu by Slovákom najviac vyhovovalo, keby ani Albánci a ani Chorváti dnes nevyhrali. Vtedy by určite v tabuľke tretích tímov boli pred nimi.

V skupine C by bolo pre Slovensko najlepšie, aby Angličania vyhrali nad Slovinskom. Potom by už nezáležalo na výsledku zápasu Dánsko – Srbsko. Pri akomkoľvek výsledku by mal tretí tím v tejto skupine menej ako tri body.

V skupine D by pre Slovákov bolo najlepšie aby Holandsko i Francúzsko vyhrali svoje zápasy. Tretie by tak skončilo Rakúsko a záležalo by na skóre.

V skupine F by bolo najlepšie, aby Portugalsko zdolalo Gruzínsko a Turci Česko. Potom by sa Česi ani Gruzínci nedostali cez hranicu dvoch bodov.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk