Postupová matematika: Čo potrebujú Slováci na osemfinále?

Viac zamotané to v slovenskej E-skupine na EURO 2024 ani nemohlo byť! Pred záverečnými zápasmi majú všetky štyri tímy v tabuľke zhodne ...
  • Zdroj: mk

Viac zamotané to v slovenskej E-skupine na EURO 2024 ani nemohlo byť! Pred záverečnými zápasmi majú všetky štyri tímy v tabuľke zhodne po tri body. Rozhodne sa až v hodine dvanástej a pozreli sme sa na to, čo potrebujú zverenci trénera Francesca Calzonu na postup do osemfinále.

FOTOGALÉRIA: Slovensko - Ukrajina

Situácia zamotaná ako v detektívke z príbehov Sherlocka Holmesa! Tak vyzerá slovenská E-skupina na EURO 2024. Pred záverečným kolom majú všetky štyri tímy na konte zhodne po tri body a všetci majú šancu postúpiť do osemfinále. Slovensko je aktuálne na tretej pozícii so skóre 2:2. V tabuľke tretích tímov je priebežne druhé a za súčasných okolností by postupovalo do osemfinále.

Pred sebou však má ešte záverečné vystúpenie proti Rumunsku. V druhom zápase E-skupiny sa stretne Belgicko s Ukrajinou. Na posledných dvoch európskych šampionátoch zakaždým stačili 4 body na postup, takže ak by sme vychádzali z tohto, tak by nám teoreticky mohla stačiť remíza proti Rumunsku.

Radosť belgických hráčov po góle v zápase s Rumunskom
Situácia v slovenskej skupine sa poriadne zamotáva: Belgičania zdolali Rumunov Zobraziť článok

Poďme sa však na zamotanú situáciu v E-skupine pozrieť bližšie. Tímy sú zoradené na základe počtu bodov, pri ich rovnosti je rozhodujúci vzájomný zápas a potom gólový rozdiel v skóre. Kto v záverečných zápasoch E-skupiny vyhrá, automaticky má istý postup do osemfinále so šiestimi bodmi na konte.

Aj v prípade prehry s Rumunskom môže ešte Slovensko postúpiť do vyraďovacej fázy. Potrebovalo by však pomoc od Ukrajiny. Tá by musela poraziť Belgicko a získať tri body. V tom prípade by Slovensko malo rovnako ako Belgicko na konte tri body, no tretí by boli Slováci, pretože vyhrali vzájomný zápas (1:0). Mohli by tak postúpiť z tabuľky tretích tímov, do osemfinále sa kvalifikujú štyri najlepšie celky zo šiestich, ktoré skončia tretie.

Čo ak Slovensko s Rumunskom remizuje? Oba tímy by mali na konte zhodne po 4 body, vyrovnaný vzájomný zápas, no Rumunsko má gólový rozdiel +1 a Slovensko 0. To znamená, že E-skupinu by vyhral víťaz druhého zápasu, druhú pozíciu by obsadilo Rumunsku pre lepšie celkové skóre a tretie by skončilo Slovensko. S veľkou šancou so štyrmi bodmi postúpiť z tabuľky tretích tímov.

Nastať však môže aj situácia, že oba záverečné súboje v E-skupine skončia remízou. V takom prípade budú mať všetky štyri tímy na konte zhodne po 4 body. Rozhodujúce by bolo lepšie celkové skóre, následne vyšší počet strelených gólov a počet výhier. V prípade, že by oba záverečné zápasy v "éčku" skončili remízou, gólový rozdiel sa oproti súčasnému skóre nezmení. Rumunsko a Belgicko majú +1, Slovensko 0 a Ukrajina -2. To znamená, že Slováci by skončili tretí so štyrmi bodmi s veľkou šancou na postup do osemfinále z tabuľky tretích tímov.

Juraj Kucka v akrobatickom zakončení.
Tri body nám stačiť nemusia! Juraj Kucka: Vieme, že musíme niečo zlepšiť a zmeniť Zobraziť článok

Slováci teda môžu skupinu vyhrať, aj v nej skončiť posledný. Čo teda potrebujú na postup? Výhra znamená istotu, bez ohľadu na výsledok druhého zápasu. Stačiť bude s najväčšou pravdepodobnosťou aj jeden bod za remízu, bez ohľadu na výsledok druhého zápasu. Slováci by so 4 bodmi mali postúpiť z tabuľky tretích tímov. V prípade prehry by sme sa museli spoliehať na senzáciu v podobe výhry Ukrajiny s Belgickom.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk