Edmonton píše skvelý príbeh: Toto NHL nezažila od roku 1945

Zámorská hokejová NHL spozná meno nového šampióna až v siedmom zápase. Hráči Edmontonu Oilers zdolali v šiestom finále play off Floridu ...
  • Zdroj: SITA/AP

Zámorská hokejová NHL spozná meno nového šampióna až v siedmom zápase. Hráči Edmontonu Oilers zdolali v šiestom finále play off Floridu Panthers 5:1 a vyrovnali stav série na 3:3 na zápasy.

FOTOGALÉRIA: Edmonton - Florida

"Olejárom" sa podarilo ako prvému tímu profiligy od roku 1945 vyrovnať stav finálovej série z 0:3 na 3:3. Rozhodujúci duel sezóny je na programe v noci na utorok (2.00 SELČ) na ľade Floridy.

Edmonton si len ako 10. tím v histórii dokázal vynútiť siedmy duel, keď prehrával už 0:3. Vo finále sa mu to podarilo ako tretiemu klubu, pričom ako jediné dokázalo úspešne dotiahnuť finálovú otočku iba Toronto v roku 1942. "Prevládala v nás neotrasiteľná viera. Bez ohľadu na to, čo sa cez sezónu stalo, vždy sme verili, že by sme to mohli zvládnuť. Bez ohľadu na to, aké hrozné boli okolnosti, mysleli sme si, že máme šancu. Pripravila nás na toto dlhá sezóna, v ktorej sme čelili nepriazňam. Ďalší zápas bude ten najťažší. Toto je naša prvá príležitosť triumfovať celkovo," uviedol pre oficiálny web súťaže útočník Zach Hyman, ktorý si uvedomuje, že počin jeho tímu sa zapíše do histórie najmä v prípade dokonalého obratu: "Je to skvelý príbeh, ale musíme ho dokončiť. Ak sa nám to nepodarí, všetci na to zabudnú."

Životnú formu potvrdil kanadský útočník Warren Foegele, ktorý v ôsmej minúte otvoril skóre a bodoval v štvrtom stretnutí za sebou, čo je jeho najdlhšia bodová séria v kariére. Dvadsaťosemročný krídelník ťažil z výbornej prihrávky Leona Draisaitla, ktorý si v strednom pásme prebral puk a gólovú bodku rýchlej kontry režíroval presnou "žabičkou" na hokejku spoluhráča. Kanadský tím ťahal v predošlých štyroch dueloch najmä kapitán Connor McDavid, hviezdny center síce tentoraz nebodoval, no do štatistík sa zapísali všetky formácie mužstva Krisa Knoblaucha. Domáci v úvodnej tretine prestrieľali hosťujúci tím 11:2, no efektivitu si pošetrili až na prostrednú časť hry.

Na snímke Patrik Koch (Slovensko) chytá puk do rukavice v prípravnom hokejovom zápase pred generálkou na svetový šampionát Slovensko - Rakúsko.
Slovenský reprezentant má skvelú správu: Zmluva s nováčikom NHL Zobraziť článok

Edmonton v druhej tretine vyslal na bránku "panterov" iba štyri strely, z ktorých dve prekonali brankára Sergeja Bobrovského. Už po 46 sekundách druhej časti sa presadil útočník Adam Henrique, keď využil ďalšie prepadnutie hráčov Floridy a zakončil prečíslenie dvoch proti jednému. Hosťom sa podarilo znížiť už o desať sekúnd neskôr zásluhou kapitána Aleksandera Barkova, no domáci tréner si zobral trénerskú výzvu a rozhodcovia gól neuznali pre tesný ofsajd. "Bol to určite zlom zápasu, ktorý sa naklonil na našu stranu," konštatoval Ryan Nugent-Hopkins, krídelník druhého domáceho útoku. Knoblauch vyhodnotil situáciu veľmi rýchlo a z dostupných záberov sa rozhodol skúsiť výzvu napriek tomu, že rozhodovali milimetre. "V skutočnosti som si nemyslel, že to bolo až také tesné. Podľa mňa to bol určite ofsajd, keď som to videl, takmer okamžite som bol rozhodnutý zobrať si challenge," povedal kouč "olejárov". Tesný okamih vyhodnotil správne a k zrejme zlomovému momentu šiesteho stretnutia sa vyjadril aj Knoblauchov náprotivok Paul Maurice. "Čiarový rozhodca nás informoval, že to bol až posledný videoklip, ktorý rozhodol o tom, že to bol ofsajd. Neviem, aký záber dostali Oilers, neviem aký mala liga. Viem len, že keby som to mal napadnúť na základe toho, čo som videl, tak by som to neurobil. V priebehu 30 sekúnd, ktoré by som na to rozhodnutie mal, by som platnosť gólu nespochybnil. Nehovorím však, že to nie je ofsajd, dostaneme zábery, zapojíme CIA a zistíme to," ironicky poznamenal 57-ročný kormidelník Floridy.

Oilers sa dostali do pohody 100 sekúnd pred druhou sirénou, keď sa presadil najlepší strelec vyraďovačky Hyman. Tridsaťdvaročný útočník zaznamenal už svoj 16. presný zásah v play off, čo za uplynulých 30 rokov dokázal iba Pavel Bure (16 v roku 1994) a Joe Sakic (18 v 1996). Kontaktný gól Floridy strelil v úvode tretej časti hry Barkov, ale v závere poistili predĺženie finálovej drámy dvoma zásahmi do prázdnej bránky Ryan McLeod a Darnell Nurse. "Máme ešte jeden zápas. Hneď od začiatku sme boli pripravení odohrať sedemzápasovú sériu a nič sa na tom nemení. Vyhrali sme tri zápasy a teraz oni. Je na nás, aby sme doma uspeli," vyjadril sa obranca hostí Dmitrij Kulikov.

finále play off NHL
šiesty zápas /na 4 víťazstvá/:
Edmonton Oilers - Florida Panthers 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Góly
: 8. Foegele (Draisaitl, Kulak), 21. Henrique (Janmark, Ekholm), 39. Hyman (Nugent-Hopkins), 57. McLeod (Foegele), 57. Nurse (Skinner, Broberg) - 42. Barkov (Verhaeghe, Kulikov). Rozhodovali: Hebert, Rooney - Berg, Daisy, vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: McLeod - Lomberg obaja 10 min za nešportové správanie sa, presilovky a oslabenia: 0:0, 18.347 divákov.
/stav série: 3:3/

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk