Z prvého tréningu utiekol a dnes je najlepší v Česku: Z Liptova sa odrazil k Ronaldovi

Ak by nebolo Liptovského Mikuláša, dnes by určite nebol na ME. Vďaka pôsobeniu v slovenskej lige si totiž rozbehol kariéru takým spôsobom, ...
  • Zdroj: TASR

Ak by nebolo Liptovského Mikuláša, dnes by určite nebol na ME. Vďaka pôsobeniu v slovenskej lige si totiž rozbehol kariéru takým spôsobom, že dnes je z neho najlepší obranca českej ligy, dostal sa aj do ideálnej zostavy Konferenčnej ligy a bol jednou z ústredných postáv zápasu našich susedov s Portugalskom, kde dostal na starosť brániť Cristiana Ronalda (39). Reč je o stopérovi Robinovi Hranáčovi (24), ktorý musel rodičov dlho prehovárať, aby ho dali na futbal.

FOTOGALÉRIA: Robin Hranáč

Robin sa ako malý chlapec chodieval pozerať na svojho otca, ktorý hrával futbal za provinčný klub SK Kdyně 1920 v Plzenskom kraji. Rodičov prosil dlho, aby aj jeho dali na futbal, a keď sa tak napokon stalo, hneď prvý tréning opúšťal v slzách. Behali sa totiž kolečká. Na ďalší tréning sa vrátil až o dva týždne.

Zmena v Plzni

Dres klubu, v ktorom pôsobil aj jeho otec, obliekal s krátkou prestávkou v SK Klatovy do veku 14 rokov. Potom po ňom siahla Viktoria Plzeň. Tá síce mala oňho záujem už predtým, no rodičia, ktorí v tom čase pracovali v Nemecku, nechceli o jeho odchode z domu ani počuť. Ich syn by totiž nebol pod dozorom a musel by dennodenne dochádzať 60 kilometrov. Ako štrnásťročnému mu to však už vyšlo a býval v Plzni na internáte.

Patrik Schick po góle do siete Gruzínska.
Historický moment pre Gruzínsko! Prvý bod na EURO: Česko vyrovnalo po góle Schicka Zobraziť článok

Malý Robin hrával spočiatku na poste stredopoliara a z času na čas ho tréner využil aj na hrote. Zmena prišla práve vo Viktorii, s čím vôbec nepočítal a veľmi rýchlo sa tak musel preorientovať na stopéra. Až do sedemnástich rokov nebol na tomto poste vôbec výrazný, ale razom prišiel zlom. Zahral si mládežnícku Ligu majstrov, no najpodstatnejšie bolo jeho uvedomenie si, že to môže vo futbale dotiahnuť ďaleko.

Najlepší v lige

To prinieslo svoje ovocie a na prahu dospelosti začal prípravu s A-tímom. V sezóne 2020/2021 však dostal v Plzni len jednu ligovú a desať pohárových minút. Kariéru mu tak rozbehlo až pôsobenie na Slovensku. Keď­že Liptovský Mikuláš nemal veľký rozpočet, hľadal lacných hráčov. Hranáča získal na hosťovanie, pričom jesennú časť odohral prakticky celú. Bol oporou tímu a zaujímavým zjavom našej ligy. V zime nasledovalo hosťovanie v Pardubiciach.

Následne sa stal neodmysliteľnou súčasťou českej reprezentácie do 21 rokov a vrátil sa do Plzne. V tejto sezóne bol vyhlásený za najlepšieho obrancu českej ligy a zároveň sa dostal do ideálnej zostavy Konferenčnej ligy, kde sa Plzeň dostala aj vďaka nemu až do štvrťfinále.

Nešťastné momenty

Dočkal sa aj pozvánky do reprezentačného áčka a prišla aj nominácia na európsky šampionát. Na ňom boli prvým súperom českých futbalistov hráči Portugalska na čele s hviezdnym Cristianom Ronaldom, ktorého miestami osobne bránil a osobné súboje s ním vyhrával.

Slovenská gólová radosť po zásahu Ivana Schranza proti Ukrajine
Postupová matematika: Čo potrebujú Slováci na osemfinále? Zobraziť článok

Podával dobrý výkon, lenže nešťastne sa zamotal do oboch gólov súpera. „Pri prvom góle som presvedčený, že brankár Staněk mal loptu chytiť. Pri druhom tam bol jemný teč od Holeša. Potom je ťažké nejakým spôsobom reagovať,“ povedal pre iSport.cz bývalý bundesligový útočník a tréner rezervy Fürthu Petr Ruman. „Teraz bude potrebné, aby trénerský tím s Hranáčom pracoval. Nemôžu ho v tom nechať samého,“ dodal. Veď aj od výkonu Hranáča môže závisieť, ako dopadnú na turnaji.

Vývoj jeho trhovej hodnoty

október 2021 150-tisíc eur

jún 2024 5 miliónov eur

* Zdroj: transfermarkt.com

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk