Kucka spieval ódu futbalovej poézie: Prečo sú belgické krídla v TOP kluboch a nie Haraslín?

O prvé prekvapenie ME na úkor favorita sa postarali slovenskí reprezentanti, ktorí zdolali Belgicko 1:0.
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

O prvé prekvapenie ME na úkor favorita sa postarali slovenskí reprezentanti, ktorí zdolali Belgicko 1:0.

FOTOGALÉRIA: Belgicko - Slovensko

Náš tím prevýšil súbor hviezd, no aj v bielych dresoch behali individuality, ktoré zaujali a boli pre výsledok dôležité. Oznámkovali sme výkony slovenských futbalistov na stupnici 1 – 10. Čím vyššia známka, tým lepší výkon.

Hodnotenie

Martin Dúbravka (8) – Podľa kvality zakončení striel na bránu mal dostať jeden gól, ale udržal si čisté konto. Lukaku, Trossard a ani De Bruyne ho neprekonali. Rozohrávku však nemal dobrú, len každá jeho druhá prihrávka bola presná. Navyše Trossardovi svojou obrovskou chybou daroval šancu, ale ten netrafil prázdnu bránu.

Peter Pekarík (7) – Skvelým sklzom zamedzil prihrávke De Bruyneho na Trossarda, čím iba potvrdil, že mal dobrý výber miesta. Zápas zvládol vďaka skúsenostiam. Bol presný v prihrávkach, no dotykov s loptou mal pomerne málo. Nebál sa hrať na súperovej polovici.

Denis Vavro (7) – Viackrát zle stál v obrannej línii, čím narušil ofsajdovú čiaru. Našťastie, súper nevedel využiť svoje akcie. Opendu mal pri druhom neuznanom góle súpera preventívne zložiť na zem a nie sa nechať obísť. Mal však aj dobré defenzívne zákroky.

Milan Škriniar (8) – Nejaké zaváhania by sa síce našli, pričom nebol ani veľmi viditeľný v rozohrávke, ale ukázal sa ako líder defenzívy, ktorá vygumovala hviezdne mená ofenzívy na druhej strane. A to je podstatné.

Brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Dúbravka (vľavo) a kapitán Milan Škriniar v zápase E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte
Obrovská radosť Slovákov po heroickom výkone: Je to jeden zo životných gólov, priznal Schranz Zobraziť článok

Dávid Hancko (8) – Ukázal takú obetavosť, že musel byť až dvakrát ošetrovaný. Zabránil na bránkovej čiare gólu Bakayoka, čo bol kľúčový moment celého duelu. Smerom dopredu síce nebol výrazný, ale ukázalo sa, že práca smerom dozadu je často pre výsledok dôležitejšia, než opačným smerom.


Juraj Kucka (8) – Nabehal toho najviac, ochotne sa zrážal so súpermi a ešte bol aj nebezpečný smerom dopredu. Po jeho strele do brankára padol gól a hlavne jeho práca a následný center na Haraslína spievali ódy futbalovej poézie.

Stanislav Lobotka(7) – Dostal cenu pre hráča zápasu, hoci štatisticky až na odbehané kilometre veľmi nevynikal. Ale bol vždy tam, kde ho bolo práve treba. A hoci nebol tak v hre, prihrávky kazil minimálne.

Ondrej Duda (7) – Pri napádaní mal zaujímavú pozíciu, keď bol akoby druhý náš útočník. Bol neomylný v driblingu a najlepší z našich v prihrávkach. A hoci ho mohlo byť vidieť aj viac, svoje si odohral.

Ivan Schranz (8) – Podľa štatistík nie je veľká pravdepodobnosť, že z takéhoto miesta skórujete, ale on dal gól, čo iba dokazuje, že vie, ako treba zakončiť. Bol dôležitou súčasťou napádania, čo sa ukázala aj pri góle, pričom spoluhráčom nahral do troch šancí.


Róbert Boženík (6) – Jedna slabá strela z otočky a k tomu ochota behať. To je asi stručná charakteristika jeho výkonu. Vyčítať mu možno to, že nepodržal viac loptu na hrote útoku a rýchlo ju strácal.

Slovenský obranca Dávid Hancko a jeho súboj s Romelum Lukakuom z Belgicka.
Hancko hrdinom: Zachránil istý gól, no dostal KO od Vavra! Zobraziť článok

Lukáš Haraslín (8) – Možno ho nebolo vidieť až tak herne, ale pri pohľade na čísla odohral výborný zápas a bol z tohto pohľadu náš najlepší hráč v poli. Vyhral drvivú väčšinu súbojov a na ofenzívneho hráča mal aj vysoké percento úspešných prihrávok. Keby dal gól a nenechal vyniknúť brankára bola by na stole otázka o tom, prečo belgické krídla sú v TOP kluboch a nie je on?

David Strelec, Tomáš Suslov, Dávid Ďuriš, Adam Obert (bez známky) – Všetci prišli na trávnik až vtedy, keď hráči zo základu už nevládali. Strelec ukázal jedno zakončenie, Suslov aktivitu, Obert mierne zaváhanie a Ďuriš dve straty lôpt z troch pokusov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk