V zápase Slovenska sa prepisovala história svetového futbalu: Niečo také sa ešte nikdy nestalo!

Nové technologické výdobytky vo futbale zasahujú priamo do zápasov a Slovensko môže byť vďačné, že jedným z týchto zásahov bolo aj zrušenie ...

Nové technologické výdobytky vo futbale zasahujú priamo do zápasov a Slovensko môže byť vďačné, že jedným z týchto zásahov bolo aj zrušenie druhého gólu Belgicka počas nášho úvodného vystúpenia na tohtoročných ME.

Fotogaléria

Na EURO 2024 sa totiž po prvýkrát používa oficiálna zápasová lopta s revolučným čipom vo vnútri nej, ktorý pomáha rozhodcom pri najkontroverznejších momentoch zápasov.

Každá lopta obsahuje mikročip, ktorý dokáže detekovať ruky a ofsajdy s neuveriteľnou presnosťou. UEFA nasadila túto revolučnú technológiu s cieľom eliminovať chyby a spory ohľadom pravidiel, najmä tých o hraní rukou a ofsajdových situácií. Slováci môžu byť za to naozaj vďační, veď predsa nám zabezpečila senzačné tri body zo zápasu s megafavoritom z Belgicka! Niečo také sa stalo vôbec prvýkrát v histórii svetového futbalu.

 

 

Futbalová lopta Adidas Euro 2024 je vybavená dobíjateľným pohybovým senzorom v strede lopty, ktorý zaznamenáva až 500 pohybov za sekundu. Tento senzor zároveň poskytuje videorozhodcom 3D znázornenie kostry hráčov a presne určuje, kde na tele lopta zasiahla daného hráča. Technológia je schopná zaznamenať, kedy sa hráč dotkne lopty, a to umožňuje rozhodcom rýchlo a jasne určiť, či došlo k priestupku.

Práve tento mikročip úradoval v akcii, keď bol v zápase Slovensko vs. Belgicko zrušený aj druhý gól obrovského futbalového giganta. Lopta totiž signalizovala, že pred strelením gólu došlo k hre rukou belgického hráča, čo sa následne objavilo aj na obrazovkách v podobe krivky, ktorá nápadne pripomína EKG.

Okrem detekcie rúk umožňuje mikročip aj presné určenie času kopnutia lopty, čo spolu s kamerami na sledovanie končatín poskytuje ultra presné verdikty o ofsajde.

Ako to celé funguje?

-Lopta obsahuje mikročipový senzor, ktorý je schopný zaznamenať až 500 pohybov za sekundu.

-Senzor je zavesený v strede lopty, ale neovplyvňuje spôsob, akým do nej hráči kopnú.

-Mikročip dokáže s 3D zobrazením kostry hráča zistiť, ktorú časť tela lopta zasiahla. Kontakt lopty s hráčom sa zobrazí ako krivka EKG. 

-Spolu s kamerami na sledovanie končatín poskytuje aj ultra presné rozhodnutia o ofsajde.

-Loptu je možné nabíjať pomocou indukcie.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk