Obdivuhodný príbeh dánskej hviezdy: Z náruče smrti ku gólu na EURO!

Niektorí hovoria, že je to jeden z najväčších comebackov v histórii futbalu. Christian Eriksen (32), dánsky futbalista, ktorý pred tromi ...
  • Zdroj: TASR/AP

Niektorí hovoria, že je to jeden z najväčších comebackov v histórii futbalu. Christian Eriksen (32), dánsky futbalista, ktorý pred tromi rokmi zažil na ihrisku klinickú smrť, napísal neuveriteľný príbeh. 1100 dní po hrozivom kolapse sa vrátil na majstrovstvá Európy, aby hneď v prvom zápase proti Slovinsku strelil gól!

FOTOGALÉRIA: Christian Eriksen

Bolo to presne 12. júna 2021, keď sa Eriksenovi na EURO 2020 zastavilo srdce. Spoluhráči a zdravotníci okamžite pribehli k nevládnemu telu na hracej ploche, no Eriksen nereagoval. Na ihrisku sa začal zápas o jeho život. Hráči, náhradníci na lavičkách aj diváci na tribúnach sa modlili za jeho záchranu. Manželka Sabrina, ktorú utešovali kapitán Simon Kjaer a brankár Kasper Schmeichel, prišla na miesto kolapsu v slzách.

Po pätnástich minútach resuscitácie bol Eriksen následne prevezený do nemocnice. „Päť minút som bol klinicky mŕtvy,“ spomínal s odstupom času Eriksen, ktorý po incidente uvažoval o konci kariéry. Opieral sa o podporu partnerky, ktorá mu pomohla prekonať toto ťažké obdobie.

Lois Openda (Belgicko) a Martin Dúbravka (Slovensko)
Belgičania po prehre so Slovákmi zúria: Škandál a krádež! Zobraziť článok

Po sérii vyšetrení mu bol implantovaný kardiostimulátor, s ktorým v Taliansku však hrať nemohol. Novú šancu dostal v anglickom Brentforde, kde sa po 259 dňoch od kolapsu vrátil na ihrisko. Eriksen sa nevzdal a bojoval ďalej. V decembri 2022 si zahral na majstrovstvách sveta a v lete prestúpil do Manchestru United. Na EURO 2024 nastúpil v prvom zápase proti Slovinsku a hneď v 70. minúte strelil gól!

„Na tomto EURO je moja story úplne iná ako na tom predošlom. Cítil som sa sebavedomý a šťastný, že môžem hrať,“ povedal Eriksen po zápase. Jeho príbeh je preto neuveriteľným príkladom sily ducha a odhodlania. Z hrozivej situácie sa dokázať vrátiť na vrchol. Je to osud, ktorý inšpiruje milióny ľudí po celom svete. Jeho odvaha a sila vôle sú obdivuhodné a ukazujú, že aj z tých najťažších situácií sa dá nakoniec vyjsť víťazne.

Ukrajinský tréner Sergiy Rebrov.
Radikálny krok Ukrajincov po šokujúcej prehre: Tréner sa do šatne nedostal! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk