Bajramiho gól nakopol Talianov, Tréner Chorvátska sa ospravedlnil fanúšikom

Gól albánskeho futbalistu Nedima Bajramiho z 23. sekundy sobotného duelu B-skupiny ME paradoxne naštartoval obhajcov titulu k obratu.
  • Zdroj: TASR/AP

Gól albánskeho futbalistu Nedima Bajramiho z 23. sekundy sobotného duelu B-skupiny ME paradoxne naštartoval obhajcov titulu k obratu.

Autor víťazného gólu vyzdvihol mentálnu silu tímu. "Som hrdý na to, aká bola naša reakcia. Po inkasovanom góle som videl v očiach spoluhráčov veľké odhodlanie rýchlo odčiniť toto chvíľkové zaváhanie. Dali sme dva góly a súpera sme v prvom polčase dusili. Škoda, že sme nepridali poistku v podobe tretieho gólu, no ráta sa výsledok. Víťazný vstup do turnaja je pre nás veľká vzpruha," konštatoval Barella.

Prvý šláger finálového turnaja v Nemecku vyznel jasne v prospech Španielov, ktorí v B-skupine zdolali Chorvátsko 3:0. Súpera vybavili tromi gólmi v prvom polčase, v ktorom "Vatreni" horeli v obrane. "Ospravedlňujem sa našim skvelým fanúšikom, ktorí sem cestovali, aby nás podporili. Vytvorili úžasnú atmosféru, no my sme ich výkonom vôbec nepotešili. Podali sme zlý výkon, neboli sme agresívni, nedostupovali sme hráčov súpera. Mali veľa priestoru a využili ho. Prvý polčas bol z našej strany katastrofálny," citovala AFP slová trénera Chorvátov Zlatka Daliča. Jeho tím nestačil na Španielov ani na predošlom šampionáte, na ktorom vypadol v osemfinále po prehre 3:5 po predĺžení.

Duel v Berlíne dlho pripomínal taktickú bitku. Až v 29. minúte otvoril skóre z prvej veľkej šance Alvaro Morata po prienikovej prihrávke Fabiana Ruiza, ktorý o tri minúty zvýšil na 2:0. Tretí gól "do šatne" pridal Dani Carvajal. V závere stretnutia mohli Chorváti z prísne nariadenej jedenástky znížiť, ale Bruno Petkovič ju zahodil. "Musíme zostať nohami na zemi. Vieme, že toto víťazstvo vyvolá u našich fanúšikov eufóriu, no my musíme zostať pokojní. Samozrejme, že víťazstvo nad jedným z najlepších tímov v Európe nám dodá sebadôveru, ale už myslíme na najbližší zápas s Talianskom. Náš cieľ je ešte stále veľmi ďaleko," uviedol Luis de la Fuente.

Španielsky kouč sa nebál dať príležitosť v základnej zostave Laminemu Yamalovi. Krídelník FC Barcelona sa stal vo veku 16 rokov a 338 dní historicky najmladším hráčom, ktorý si pripísal štart na európskom šampionáte. "Podal veľmi dobrý výkon, som s ním spokojný. Vôbec nebolo na jeho hre vidieť, že ešte nemá toľko skúseností," poznamenal de la Fuente.

FOTOGALÉRIA: Španielsko - Chorvátsko

Talianski futbalisti oslavujú gól Nicola Barellu.
Duel ovenčený bláznivým rekordom: Taliani predviedli otočku proti Albánsku! Zobraziť článok

Premiér Viktor Orbán počas stretnutia Maďarsko – Švajčiarsko na EURO 2024.
Maďarský futbal? Briti vysmiali Orbána: Popiera aj vlastné dogmy! Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk