Bezpečnostný manažér slovenskej reprezentácie na EURO: TOTO robíme s opitými fanúšikmi!

Futbalové EURO je obrovské podujatie, na ktorom sa počas najbližších pár týždňov premelie extrémne množstvo ľudí. Nový Čas preto v rozhovore ...

Futbalové EURO je obrovské podujatie, na ktorom sa počas najbližších pár týždňov premelie extrémne množstvo ľudí. Nový Čas preto v rozhovore vyspovedal bezpečnostného manažéra slovenskej reprezentácie Petra Franceho, ktorý detailne priblížil, akým spôsobom je zabezpečená ochrana našej výpravy.

Fotogaléria

Ale prezradil aj to, do akej miery sú na ME reálne hrozby teroristických útokov a čo majú fanúšikovia robiť, keď vznikne akútny problém.

Akým spôsobom je zabezpečená bezpečnosť našej výpravy na šampionáte?

Je zabezpečená a garantovaná organizátormi podujatia, UEFA, nemeckými štátnymi autoritami a hostiteľskými mestami v spolupráci so všetkými zúčastnenými asociáciami (krajinami) a s ich štátnymi bezpečnostnými autoritami.

Je vypracovaný integrovaný koncept bezpečnosti a my postupujeme podľa neho. Tento koncept zahŕňa komplexne bezpečnosť pre národné tímy, štadióny, fanzóny a aj fanúšikov.

Denne musíte čeliť zrejme mnohým bezpečnostným rizikám, čo sú tie najväčšie hrozby?

Z našej strany je veľmi dôležitá hlavne komunikácia so zodpovednými bezpečnostnými zložkami a s pridelenými osobami, ktoré nastavujú preventívne, ale aj represívne opatrenia k bezpečnosti podujatia a nášho tímu.

Ivana je veľkou fanúšičkou futbalu.
Najsexi fanúšička sveta už dorazila na EURO: Jej polonahé fotky vám vyrazia dych! Zobraziť článok

Máte nejaké špeciálne opatrenia proti teroristickým útokom? Do akej miery je táto hrozba reálna?

Zúčastnili sme sa viacerých školení a seminárov k postupom v prípade vzniku bezpečnostných incidentov. Existujúce opatrenia sú nastavené hlavne preventívne, aby sme sa vyhli takýmto situáciám.

Spolupráca s miestnymi bezpečnostnými zložkami a políciou je asi samozrejmosť...

Je to komplex viacerých opatrení, na ktorých participuje aj slovenská polícia prostredníctvom policajných dôstojníkov vyslaných do Nemecka, taktiež cestou Interpolu, Europolu spolu s nemeckými policajnými orgánmi. Spolupracujeme na dennodennej báze, kde vyhodnocujeme riziká a plánujeme spoločné postupy.

Nemecký stredopoliar Toni Kroos sa na EURO 2024 rozlúči s kariérou.
Ostrá kritika voči nemeckým dresom: Vyzerajú ako pre Barbie! Zobraziť článok

Koľko ľudí sa vlastne dohromady podieľa na bezpečnosti našej reprezentácie?

Je to niekoľko desiatok ľudí zapojených do vypracovaného komplexného projektu bezpečnosti, v ktorom sú zahrnuté miestne súkromné bezpečnostné zložky, miestna polícia, federálna nemecká polícia, slovenskí policajti, naša bezpečnostná agentúra, ktorá zabezpečuje ochranu tímu, a naši stevardi, ktorí budú pomáhať miestnej usporiadateľskej službe pri komunikácii a prevencii vzniku incidentov s našimi fanúšikmi.

Čo musia fanúšikovia robiť, keď vznikne akútny problém?

Musia sa riadiť pokynmi organizátorov, usporiadateľskej služby a nemeckej polície. Na štadiónoch budeme mať aj vlastných usporiadateľov, ktorí budú k dispozícii našim fanúšikom v prípade akýkoľvek incidentov, nedorozumení alebo potreby pomôcť vyriešiť vzniknuté problémy.

Aký servis poskytujete hráčom? Majú nejaké špeciálne požiadavky?

Sme podporný tím pre hráčov, v prípade potreby, ak niečo potrebujú z dôvodu bezpečnosti, sme im k dispozícii.

Francúzsko chce, aby bola olympiáda dokonalá.
Historický moment: Na olympiáde sa môže už čoskoro objaviť TENTO šport! Zobraziť článok

Aké najbizarnejšie incidenty ste zažili v súvislosti s bezpečnosťou na veľkých športových podujatiach?

Počas 11 rokov mojej práce v SFZ sme na veľkých šampionátoch nezaznamenali závažné porušenia predpisov našimi fanúšikmi. Išlo len o malé priestupky súvisiace hlavne s alkoholom, a tým vznikajúcimi priestupkami proti verejnému poriadku.

Pripravujete sa aj na možné konflikty medzi fanúšikmi rôznych tímov?

Našou úlohou je najmä ochrániť našich fanúšikov pred incidentmi a predchádzať takýmto problémom. Snažíme sa ich riešiť ihneď, alebo im predchádzať plánovanými opatreniami. Samotné riešenie konfliktov je v kompetencii organizátorov.

Vyskytli sa niekedy problémy s hráčmi mimo ihriska, ktoré ste museli riešiť?

Nie, je to veľký šampionát a oslava futbalu, všetci sa na to tešíme. Každý v tíme má svoje úlohy. Tím je veľmi disciplinovaný a zložený z profesionálov. Bezpečnostné problémy sme nemali.

Opití fanúšikovia

Ako sa na ME rieši situácia, keď fanúšikovia príliš oslavujú, sú opití alebo agresívni a prekračujú hranice slušnosti? Aj na túto otázku France otvorene odpovedal: „Tak ako u nás. Sú to sankcie za spáchanie priestupku alebo trestného činu počas verejného športového podujatia.“

Na snímke nemecký hráč Kai Havertz oslavuje tretí gól.
Rozprávkový vstup domácich: Nemci totálne zdemolovali Škótsko! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk