Cyklistiku čakajú veľké zmeny: Pretekárom hrozia prísne tresty

Svetovú cyklistiku čakajú veľké zmeny! Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa rozhodla, že do profesionálnych súťaží zavedie žlté karty. ...
  • Zdroj: TASR/AP

Svetovú cyklistiku čakajú veľké zmeny! Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa rozhodla, že do profesionálnych súťaží zavedie žlté karty. Únia chce týmto krokom zvýšiť bezpečnosť pretekárov.

FOTOGALÉRIA: Cyklistika

Komisári budú prostredníctvom žltej karty upozorňovať jazdcov, športových riaditeľov či ďalšie osoby zapojené do pretekov na akékoľvek priestupky predstavujúce bezpečnostné riziko.

Cyklistický fenomén Peter Sagan (34) sa vrátil k dlhým vlasom.
Saganov návrat k dlhým vlasom: Konkurenciu v investovaní tromfol slovenský cyklista Zobraziť článok

Systém žltých kariet sa začne testovať už tento rok a to od 1. augusta, keď ešte za napomenutia žiadne sankcie hroziť nebudú. Od 1. januára 2025 ale bude za dve žlté karty v jedných pretekoch nasledovať diskvalifikácia a zákaz štartov na sedem dní.

Únia si posvieti na disciplínu

Ak niekto dostane tri žlté karty v priebehu 30 dní, čaká ho dištanc na dva týždne. Ten, kto počas jedného roka nazbiera šesť žltých kariet, sa nebude môcť zúčastniť pretekov 30 dní. Rovnako ako v súčasnosti však bude možné za závažné prehrešky vylúčiť hriešnika z pretekov okamžite.

Na zemi po páde skončili líder celkového poradia Belgičan Remco Evenepoel.
Strašidelný pád na Critérium du Dauphiné: Voľná neostala jediná sanitka! Zobraziť článok

Testovať sa bude aj obmedzenie nosenia slúchadiel. Na konci roka sa vyhodnotí, či bude povolené, aby mali rádiový kontakt s vedením tímu len jeden alebo dvaja jazdci za každú stajňu. Zvažuje sa aj rozšírenie ochrannej zóny v záveroch etáp z troch kilometrov na päť.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk