Výprava Slovenska v Paríži sa rozšíri: Schmiedlová s miestenkou na OH?!

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová by podľa neoficiálnych prepočtov mala rozšíriť slovenskú výpravu na OH v Paríži. Slovenská ...
  • Zdroj: TASR

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová by podľa neoficiálnych prepočtov mala rozšíriť slovenskú výpravu na OH v Paríži. Slovenská ženská jednotka by mala získať právo štartu na základe svojho postavenia v rebríčku WTA k 10. júnu. V mužskom tenisovom turnaji a ani vo štvorhrách by Slovensko nemalo mať zastúpenie. Informoval o tom portál olympic.sk.

Schmiedlovej účasť v Paríži musí ešte potvrdiť Medzinárodná tenisová federácia (ITF). Dvadsaťdeväťročná Slovenka je vo svetovom rebríčku k 10. júnu po skončení Roland Garros na 80. mieste. Na základe umiestnenia sa prideľujú miestenky, pričom dôležité bude aj vyjadrenie hráčky, či chce pod piatimi kruhmi nastúpiť. Právo štartu podľa rebríčka má 56 tenistiek a platí zásada, že z jednej krajiny môžu získať miestenku maximálne štyri hráčky. Schmiedlová je zatiaľ v neoficiálnom redukovanom poradí renkingu pre OH na 56. priečke, ktorá zaručuje miestenku. Posuny v tomto rebríčku ešte teoreticky môžu zapríčiniť chránené rebríčky niektorých tenistiek či presuny miest z tzv. kontinentálnych kvót.
 

ITF zverejní zoznam všetkých účastníkov a účastníčok turnaja až 4. júla 2024. Hrať sa bude na dvorcoch areálu Roland Garros od 27. júla do 4. augusta. Pravdepodobnosť, že by okrem Schmiedlovej hrali v Paríži ešte jedna slovenská tenistka či tenista, je veľmi malá a takmer nulová. Slovenskej dvojke medzi ženami Rebecce Šramkovej patrí až 112. pozícia a medzi mužmi je najvyššie Jozef Kovalík na 119. mieste. Medzi tenistami aktuálne zaručuje olympijskú účasť postavenie na 79. priečke rebríčka ATP.

Schmiedlová už raz na OH hrala. Predstavila sa v Riu de Janeiro 2016. V prvom kole zdolala Talianku Robertu Vinciovú (7:5, 6:4), následne prehrala s Ruskou Jekaterinou Makarovovou (6:3, 4:6, 2:6), pripomenul portál olympic.sk.
 

Slovensko už má istých 21 miesteniek na OH 2024. Pod piatimi kruhmi sa predstavia strelci Juraj Tužinský, Patrik Jány, Danka Barteková, Vanesa Hocková, Zuzana Rehák Štefečeková a Marián Kovačócy, ďalej vodní slalomári Jakub Grigar, Eliška Mintálová, Matej Beňuš a Zuzana Paňková, cyklistka Nora Jenčušová, ku ktorej pribudne aj jeden muž, atléti Gabriela Gajanová, Viktória Forsterová, Dominik Černý a Hana Burzalová, Robert Kubín vo windsurfingovej triede iQFOiL, zápasník Tajmuraz Salkazanov, boxerka Jessica Triebeľová, stolný tenista Wang Jang a džudista Marius Fízeľ.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk